2024. április 26., péntek

A járvány a vállalkozások több mint felét megviselte

A Szerbiai Munkaadók Uniója (UPS) felmérése szerint a vállalatok 54 százaléka állítja, hogy a járvány negatív hatással volt vállalkozásukra, 40 százalékuknál veszélybe került a fizetőképesség, míg a legfeljebb tíz alkalmazottal rendelkező kisvállalkozásokat érte a legsúlyosabban a járvány okozta helyzet.

„A legrosszabb helyzetbe a textilipar, a szállodák, a vendéglátósok és a fuvarozó cégek kerültek. A vállalatoknak problémái voltak a finanszírozással, a válaszadók majdnem fele azt mondta, hogy nem fértek hozzá a szükséges pénzügyi forrásokhoz, különösen a kisvállalkozások nem” – mondta Srdjan Drobnjaković, az UPS igazgatója Biznis.rs-nek.

Az állam intézkedései a válságban jelentős pénzügyi segítségnek bizonyultak, amely sok vállalatot megmentett az összeomlástól – magyarázta Drobnjaković, aki hozzátette, hogy az UPS elégedett, hogy elfogadták kezdeményezéseiket, figyelembe véve a gazdaság igényeit.

Radojka Nikolić, a Biznis és az Ekonometar magazin főszerkesztője szerint a globális gazdaság fellendülése, beleértve a szerbet is, elsősorban az egészségügyi válság végétől függ, amelyre az oltóanyag megjelenése miatt 2021 második felében lehet számítani. Nikolić a Tanjugnak azt nyilatkozta, hogy az állam – a várható elbocsátási hullám miatt – fontolóra kellene vegye egy új segélycsomag kidolgozását. Mint mondta, a globális gazdaság 2022 előtt nem térhet vissza a járvány előtti állapotához. Hozzátette, hogy az idei év egészségügyi és gazdasági bizonytalanságot hoz magával, mert továbbra is fennáll a vírus mutálódásának veszélye, ami még nagyobb válságot idézhet elő.