2024. április 25., csütörtök

Ötezer dinár karácsonyra a nyugdíjasoknak

A parlament módosítja a közszférában való foglalkoztatás feltételeit

A költségvetési rendszer módosításával rugalmasabb, ám továbbra is ellenőrzött feltételek mellett valósulhat meg a foglalkoztatás a közszférában. Ezzel a módosítással a kormány azt a káderhiányt kívánja csökkenteni, amely a létszámstop bevezetése után alakult ki – emelte ki Siniša Mali pénzügyminiszter a köztársasági képviselőház tegnapi ülésén, amelynek a napirendjén szerepel a köztársasági nyugdíjalap idei évi pénzügyi tervének módosítása is, ami után lehetővé válik, hogy a nyugdíjasok még karácsony előtt 5000 dináros egyszeri támogatást kapjanak.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Miután a parlamenti képviselők kedden befejezték a 2021. évre vonatkozó állami költségvetés általános vitáját, tegnap a költségvetési rendszer módosításáról, a 2019. évi költségvetés számadásáról, az államadósságról, a nyugdíjalap idei pénzügyi tervének módosításáról, valamint a Szerbiai Sípályák Közvállalat hitelgaranciájáról folytattak egységesített vitát. Az állam a Szerbiai Sípályáknak a Brzeće és Mali Karaman közötti lengőliftek megépítéséhez szükséges hitelhez ad majd hitelgaranciát, ugyanis a Kopaonik hegy lábát a csúccsal összekötő beruházás 3,2 milliárd dináros befektetést igényel, amire a közvállalat az UniCredit Banknál vesz fel kölcsönt.

Siniša Mali tegnap a nyugdíjalap pénzügyi tervének módosítása kapcsán elmondta, hogy 1,7 millió nyugdíjas címére érkezik meg december 18-án az 5000 dináros egyszeri támogatás. Szavai szerint ez is azt erősíti meg, hogy Szerbiában a nyugdíjak kifizetése stabil alapokon áll, annak ellenére, hogy nehéz évet tudunk magunk mögött. A miniszter emlékeztetett arra, hogy április folyamán a nyugdíjasoknak 4000 dináros egyszeri támogatást fizettek ki, ehhez kapnak még további 5000 dinárt. A jövő év elejétől pedig már a svájci formula alapján számolják el nyugdíjakat, ennek értelmében 5,9 százalékkal növekszik a havi járandóságuk.

A pénzügyminiszter az államadósság kapcsán arról beszélt, hogy a kormány a konzervatív pénzügyi politika mellett döntött, így a rendelkezésre álló pénzösszegek mintegy felét, 170 millió eurót a régi, drága hitelek törlesztésére fordítja a jövő évben. Ezek között van az a hitel is, amelyet az állam 2012-ben vett fel Azerbajdzsántól, 4 százalékos kamatlábbal. Ezt a hitelt egy kedvezőbb, 2 százalékos kamattal rendelkező hitelre cserélik, ugyanis ezáltal 0,4 százalékkal csökkentik az államadósság mértékét a GDP-ben.

Elmondta ugyanakkor, hogy az idén a járványhelyzet miatt nőtt az államadósság, a GDP 57,9 százalékát teszi ki, de még így is ellenőrzés alatt tartják.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője felszólalásában a 2019. évi költségvetés zárszámadása kapcsán arra mutatott rá, hogy a parlamentnek nagyon fontos ellenőrző szerepe van, ám az állami költségvetésből származó összegek felhasználásának figyelemmel követése több mint egy évtizeden keresztül, az alkotmány és a törvény előírásai ellenére, lehetetlen volt. Tavaly a parlament egységesítve vitatta meg a 2002 és 2018 közötti költségvetések zárszámadásait, és annyi év után végre újra lehetősége nyílik a plénumnak ellenőrző szerepet gyakorolni. A 2019. évi költségvetést 93,7 százalékban sikerült megvalósítani, s ez azt bizonyítja a képviselő szavai szerint, hogy jól tervezték meg a büdzsét.

A közszférában való foglalkoztatás kapcsán Kovács Elvira rámutatott, a létszámstop bevezetése után nagyon bonyolult volt az új foglalkoztatás, aminek köszönhetően sikerült csökkenteni a közszférában dolgozók számát, de bizonyos területeken káderhiány alakult ki, amit az állami intézmények, közvállalatok nem tudtak pótolni. A rugalmasabb foglalkoztatással egyszerűbbé válik a káderhiány pótlása, ugyanakkor a költségvetési rendszer módosításával olyan követelményeket fogalmaztak meg, amikkel az intézmények vezetői továbbra is az észszerűség nyomán, jó házigazda módjára tudnak új munkásokat alkalmazni. Vagyis az új foglalkoztatottak száma nem haladhatja meg azok számának 70 százalékát, akik különböző okok miatt elhagyták a munkahelyüket.

A költségvetést érintő törvényjavaslatok kapcsán ma szavaz a képviselőház.