2024. április 26., péntek

Jó „színben” a határ

Az ősszel bevetett parcellákon szépen fejlődnek a kalászosok

A topolyai és a kishegyesi községek területén befejeződött az őszi gabonafélék vetése. Kedvezőek voltak az időjárási feltételek és a termelőket az aktuálisan jó terményárak is motiválhatták, ezért a jelek szerint megnőtt az őszi kalászosok vetésterülete ezen az őszön az utóbbi évek átlagához mérten.

Rakk Lajos mezőgazdasági mérnök több mint fél évszázados tapasztalatokkal rendelkezik a növénytermesztés területén. Elmondta, hogy most ezen az őszön jó látni a határban a gabonaföldeket. Még a későn elvetett búza is két-háromleveles állapotban van és az ültetvényeknek már a színéről is látszik, hogy jó az állapotuk. Pontos adatok még nincsenek, de ha szétnéz az ember a határban, akkor úgy tűnik, hogy talán a gabonával bevetett területeknek a nagysága is megnőtt az előző évekhez viszonyítva. A nagy tapasztalatokkal rendelkező agronómus szerint ez részben valószínűleg a jó árnak köszönhető. Másrészt az időjárás is kedvező volt ahhoz, hogy a gazdálkodók elvégezzék a munkálatokat.

A későbben bevetett parcellákon háromleveles állapotban vannak a növények, a korábban elvetett parcellákon pedig már megindult a bokrosodás is

A későbben bevetett parcellákon háromleveles állapotban vannak a növények, a korábban elvetett parcellákon pedig már megindult a bokrosodás is

A kukorica betakarítása már korábban befejeződött. Rakk Lajos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nyár elején még siralmas volt az állapota az elvetett kukoricának, majd aztán szerencsére beigazolódtak a Medárd-naphoz fűződő népi megfigyelések. Jött egy csapadékos időszak, ami sokat javított a növények állapotán és végül szolid terméseket takaríthattak be a gazdálkodók.

A mezőgazdasági mérnök szerint azonban mindezek a tények azt mutatják, hogy a növénytermesztésben az időjárás még ma is kulcsfontosságú tényezőnek tekinthető. Ugyanakkor hozzátette, hogy az agrotechnika fejlődése oda vezetett, hogy most már szokványosnak számít, ha a termelők egy átlagos évben hektáronként egy vagon, azaz tíz tonna kukoricát takaríthatnak be, illetve a kalászosok hozama is elérheti a 7-8 tonnát hektáronként.
Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója is megerősítette, hogy jelen pillanatban az ősszel bevetett parcellák nagyon szépen néznek ki és sokat ígérnek. A későbben bevetett parcellákon háromleveles állapotban vannak a növények, a korábban elvetett parcellákon pedig már megindult a bokrosodás is. Jelenleg semmilyen betegséget nem észleltek a földeken és van elég nedvesség is a talaj felső rétegében. Az alacsony hőmérsékletek és a viharos szél miatt ilyenkor a vegyszeres védekezés nem is ajánlott, de nincs is rá szükség.

Az igazgató azt is elmondta, hogy befejeződött a kukorica betakarítása is, az általuk művelt területeken pedig az őszi szántást is sikerült elvégezni. A társastermelők esetében az átlaghozamok a kukorica esetében 7 tonnát tesznek ki hektáronként. A szövetkezet a saját parcelláin 9 tonnás átlagot ért el. Jelenleg a 14 százalékos nedvességtartalmú kukoricáért 19,50 dinárt fizetnek. Korábban a felvásárlási ár felment 20,50 dinárig, majd 18 dinárra esett vissza. Most pedig a jelenlegi szinten stabilizálódni látszik. A búzát is felvásárolják, elsősorban azokét, akik a szövetkezet silóiban raktározták azt. A kenyérgabonának a jelenlegi ára 22 dinár körül alakul kilogrammonként.

Dudić azt is elmondta, hogy lehet még szerződést kötni a búzára, illetve megkezdték a szerződéskötést a jövő évre vonatkozóan a kukorica és a napraforgó termesztésére is. Véleménye szerint jelen pillanatban átlagos kereslet tapasztalható a vágójószág iránt.