2024. április 26., péntek
BRASSÓBÓL

Előkerült a magyar kártya

A vasárnapi romániai választások nagy kérdése, hogy elrettenti-e a járvány a választókat, eléri-e a részvétel a legutóbb regisztrált 40 százalékot.

Számunkra, erdélyi magyarok számára az is kérdés volt, hogy előhúzza-e valaki a magyar kártyát, s éppen ki játssza ki. A kampány utolsó előtti napjáig senki sem riogatott a magyar veszéllyel, ekkor azonban a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Pro Románia vezető politikusa is nacionalista kirohanással próbálta mozgósítani a szavazóit.

A célpont a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az eszköz pedig a Minority SafePack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés volt.

Mihai Tudose, az SZDP alelnöke egy hírtelevízió választási műsorában arról beszélt: a jelenlegi liberális kormány hallgatólagos támogatásával összeesküdött Románia ellen az RMDSZ és Budapest. Az EP-képviselő azt állította: Orbán Viktor a háttérben már kiegyezett az Európai Bizottsággal abban, hogy a magyar kormány nem vétózza meg az uniós költségvetést, ha a brüsszeli testület támogatja az RMDSZ által elindított Minority SafePacket. „Ez a kezdeményezés kollektív jogokat ír elő a kisebbségek számára. (…) Ezek szerint a kisebbségek nem lesznek kötelesek megtanulni az állam nyelvét, hanem a többségi nemzetnek kell megtanulniuk a kisebbségek nyelvét. (…) A liberális kormány erről tud, és hallgat” – jelentette ki Tudose, noha a Minority SafePack nem írja elő mindazt, amivel riogatott. Mihai Tudose nem támasztotta alá bizonyítékokkal az állítólagos alkuról szóló információit, és a műsorvezető sem figyelmeztette az SZDP-alelnököt, hogy félretájékoztat.

Az SZDP-ből kiszakadt Pro Románia elnöke, Victor Ponta azt a kérdést szegezte Tánczos Barna szenátornak, hogy az RMDSZ a kormányra lépése feltételéül szabja-e meg a választások után a Minority SafePack támogatását. Az RMDSZ politikusa felhívta a pártelnök, illetve a nézők figyelmét, hogy a kérdés értelmetlen, mert a kisebbségvédelmi kezdeményezés elfogadása már nem függ a bukaresti kormány támogatásától, hiszen már az Európai Parlamenthez és Európai Bizottsághoz került. A Pro Románia párt elnöke egyre csak azt hajtogatta, ő soha nem fogja elfogadni, hogy Brüsszel „diktáljon” kisebbségvédelmi kérdésekben a tagállamokban, és nem hinné, hogy a Nemzeti Liberális Párt patrióta politikai alakulatként elárulná Romániát ebben az ügyben. Ezzel is jelezte, kész a kormányzásra a liberálisokkal, sőt a szocdemekkel is, hiszen mindhármukban közös a magyarellenesség.

Amiből az is leszűrhető, hogy az erdélyi magyarok csak magukra számíthatnak, a magyar–magyar összefogásban bízhatnak. Hogy utóbbi megvalósuljon, nagyarányú választási részvételre lesz szükség vasárnap.