2024. április 18., csütörtök

Fekete péntek a koronavírus árnyékában

Bevásárlási lázban ég a világ egy része, hiszen egyre több országban hódít a fekete péntek (Black Friday), amikor is óriási árkedvezményekkel várják az üzletek a bevásárlókat. Sokan erre használják évi szabadságukat, összekötve a pénteket a hétvégével. Ilyenkor gyakran hosszú sorokban várakoznak a vásárlók órákkal a boltok nyitása előtt, hogy minél több, és minél olcsóbb árucikkekhez jussanak. Nem egyszer fordult már elő, hogy az üzletek nyitásakor az emberek letaposták egymást, összeverekedtek egy-egy televízió miatt, sajnos gyakran emberi életeket is követelt a bevásárlási őrület, borzasztó jeleneteket látni minden évben.

Az Egyesült Államokban a hálaadást követő nap hosszú évtizedek óta a karácsonyi vásárlási szezon kezdetének számít, amikor hosszú nyitva tartással és rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők.

A hálaadást követő péntekre 1966 óta használják ezt a kifejezést, használata Philadelphiából ered és a sűrű közlekedésre utal. Ekkor ugyanis óriási forgalmi dugók keletkeztek az amerikai városban a bevásárlószezon kezdete miatt.

Az idén azonban teljesen más a helyzet mint az előző években, évtizedekben, hiszen a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt sokkal kevesebben járnak bevásárolni, egyre többen az online vásárlást részesítik előnyben. Tavaly az Egyesült Államokban rekordot döntöttek az online eladások: 7,4 milliárd dollárt költöttek az internetes vásárlásokra ezen az egyetlen napon.

Természetesen, az online vásárlásnak nincs meg az a varázsa, mint az „igazi” vásárlásnak, más a boltokban válogatni a termékek közül, az ember kezébe veheti, megvizsgálhatja, a ruhát felpróbálhatja, a televíziót kipróbálhatja.

A napokban családostól voltunk az egyik újvidéki bevásárlóközpontban, a gyerekeknek vásároltunk télire cuccokat, és mondhatom, nálunk ugyanannyian járják a boltokat, mint egy-két évvel ezelőtt. Az üzletek kirakatain majdnem mindenhol feltüntették micsoda óriási kedvezményekkel várják majd a vásárlókat fekete pénteken, amely az idén november 27-re esik. Úgy tűnik, nálunk még nem honosodott meg annyira az online vásárlás, mint mondjuk Magyarországon, ahol egyes felmérések azt mutatják, hogy az élelmiszer-vásárlást nem számítva a magyarok csaknem 80 százaléka online vásárol.

Az üzletbe való mászkálás azonban most már nem olyan könnyű, mint pár nappal ezelőtt, hiszen az újabb járványügyi szigorítások miatt a bevásárlóközpontok csupán este hat óráig tarthatnak nyitva. Ez nagy mértékben megnehezíti a shopingolást, hiszen az emberek nagy része délután öt óráig dolgozik, ezért csak rohanva érhetnének egy-két üzletbe.

A shopingolás viszont nem a rohanásról szól, hiszen ilyenkor az ember kényelmesen sétálgat üzletről üzletre, felpróbál egy pólót, vagy nadrágot, kipróbálja hogyan működik a legújabb műszaki kütyü, aztán megiszik egy kávét vagy egy sört, és megpihen a vásárlás fáradalmaitól. Aztán, ha addig valami még hiányzik, újabb körútra lehet indulni, és kiegészíteni a kosarat. Közben arra is van esély, hogy összefutunk egy-két ismerőssel, sétálunk egyet, elbeszélgetünk.

Az online vásárlás azonban merőben más, hiszen lecsücsülünk egyedül a számítógép elé, böngészünk, kiválasztjuk a kívánt terméket, aztán egy-két klikk, és várhatjuk a kézbesítést. Aztán vagy azt kapjuk, amit rendeltünk, vagy nem, vagy egészben van az árucikk, vagy sérült. Legutóbbi online vásárlásom éppenséggel rosszul sikeredett, hiszen egy sérült terméket küldtek el, aztán jöhetett a telefonálgatás az ügyfélszolgálattal, és kb. egy-két hétre rá érkezett meg újra az áru, akkor már épségben.

Felvetődik a kérdés, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén érdemes-e fekete pénteken elmenni az üzletekbe, bevásárlóközpontokba, tudván azt, hogy a tömegben könnyen megfertőződhetünk, vagy az otthon melegében a fotelből válasszuk ki, amit szeretnénk. Mindenki maga dönti el, és viseli a következményeket.