2024. március 29., péntek

A legkeresettebb kiegészítő

Korábban csupán azt kellett lecsekkolnunk, nálunk van-e a pénztárcánk, a mobilunk és a kulcsaink, mielőtt elhagytuk volna a házat, március közepe óta azonban egy újabb elem került az ellenőrző listára, ami miatt sokszor bosszúsan fordulunk vissza, ha boltba, a munkahelyre vagy bárhova elindulunk otthonról. Nem túlzás azt kijelenteni, hogy az arcmaszk ruhatárunk kötelező kiegészítőjévé vált.

Az előző években furcsának tartottam, sokszor meg is rökönyödtem, ha kínai turistákat láttam maszkban a városközpontban nézelődni. Ők akkor hazájuk túlzott légszennyezettsége miatt, megszokásból fedték el légzőszerveiket, ha más országokba látogattak, ma már viszont szinte egy turista sincs, és elképzelhetetlen, hogy maszk nélküli hazai embereket lássunk magunk körül. Hihetetlen, milyen rövid idő alatt képes szerte a világon mindent megváltoztatni egy egészen aprócska, szabad szemmel láthatatlan teremtmény. Egyik pillanatról a másikra felforgatta a mindennapjainkat, a kapcsolatainkat, az egészségügyet, a gazdaságot, a politikát, a kultúrát, a turizmust, a sportot, az oktatást. Mindenből csak elvett, a divat világához viszont hozzáadott, de ennek senki, vagy csak nagyon kevés személy örülhet.

A koronavírus-járvány országunkban való megjelenése elején hiánycikknek számított a gyógyszertárakban árusított orvosi, egyszer használatos arcmaszk, ezért sokan házi készítésűt viseltek, vették elő régi varrógépüket, és készítettek védőfelszerelést pamutból vagy egyéb anyagból. Civil egyesületek, varrodák, más magánvállalatok, sőt még a politikai pártok bizonyos fórumai is varrási akcióba kezdtek, hogy a kötelezővé tett maszkok mindenkihez eljuthassanak. Világszerte számos divatcég is kivette a részét a munkából, a kisebbek olcsóbban, a nagyobbak pedig elég borsos áron kínálták a kiegészítőt. Természetesen nem mindenki a helyzet anyagi kihasználásáért tette ezt, legtöbbjüknek fő célja a saját vállalkozásuk megmentése, dolgozóik bérének kitermelése volt. A maszkgyártáson kívül a járvány hatására a divat világában is több fordulat következett be. A legtöbb esemény ezen a területen is elmaradt, többen a megszokottól eltérő módon szemléltették a jövő évi kollekciójukat. Bizonyos divatházak az online bemutatót részesítették előnyben, mások kerekasztal-beszélgetéseket tartottak és számos ötlettel szolgáltak arra, hogyan lehet olyasmiből kihozni a legjobbat, ami szükséges és hasznos, ugyanakkor nagyon kevesen kedvelik. Köreikben a legközkedveltebb az öltözethez illő színvilágában és mintázatában, a ruházattal megegyező maszk lett, volt olyan divatguru, aki búvársisakot, símaszkot vagy kendőt választott, mások viszont a garbójuk nyakát húzták fel arcuk közepéig. A járvány eleje óta egyre több híresség, közszereplő teszi közzé a közösségi média oldalain maszkos fényképét, hogy felhívja a figyelmet annak viselésére. A sztárok maszkviselési szokásain kívül más új tanácsadó írások is megjelentek a neten. A világháló szépségrovatain tavaly még a legmodernebb parfüm vagy bőrápoló témáját boncolgatták az újságírók, manapság olyan címekkel találkozhatunk, mint a Szépségtippek maszkos időkre, Maszkápolási tanácsok, Így számolj le a maszk okozta pattanásokkal!, A legtutibb sminktippek maszk alá vagy a Hogyan igazítsuk az őszi időjáráshoz a maszkviselést?. A szépségápolási iparágban még egy új szó is létrejött, ez pedig a maszkne, ami a gyakori maszkviselés miatt kialakult pattanást jelenti.

Ön milyen maszkot hord?

Speciális szűrővel ellátottat: 7 (3,5%)

Egyszer használatos sebészetit: 108 (54,3%)

Házi készítésűt: 58 (29,2%)

Az öltözetemhez illőt: 10 (5%)

Nem hordok maszkot: 16 (8%)

Idén egy rúzst sem vásároltam magamnak, egészen a múlt hétig, amikor megtaláltam álmaim árnyalatát és kihagyhatatlannak tartottam annak beszerzését. Persze az sem mellékes, hogy éppen le volt árazva. Hazaérve ki is próbáltam, a férjemnek büszkén mutattam új szerzeményem, aki csak fejét ingatva megkérdezte, hogy tisztában vagyok-e azzal, hogy azt csak itthon viselhetem. Na nem azért, mert korlátozni akar a szabadságomban, hanem emlékeztetni akart azokra a bosszús percekre, amit a maszkviselés okozhat, ha felteszem a rúzst. Már csak reménykedni tudok abban, hogy véget ér ez az őrület, mielőtt az új dekorkozmetikumom szavatossága lejárna. Az Amerikai Egyesült Államok kozmetikai és szépségápolási termékeket forgalmazó kereskedelmi egységek felmérése szerint tavaly összesen 541,5 millió dollár értékű rúzs fogyott el az üzletekből, míg idén ennek csak egyötöde. Dekorkozmetikumok helyett inkább stílusos maszkot vásárolnak a hölgyek, amelyet az ékszereikhez és táskáikhoz hasonlóan megpróbálnak az öltözetükhöz, stílusukhoz igazítani, ugyanakkor a férfiak körében is egyre több a nyakkendőhöz és díszzsebkendőhöz illeszthető maszk.

Nem divat kérdése a maszkviselés, viszont a világon már nem csak egészségügyi szempontok miatt teszik fel azt. A dizájnermaszkok hatékonysága megkérdőjelezhető, akárcsak a többié. A koronavírus elleni védekezés egyik kiemelt eszközévé vált elem használata viszont elegendő ahhoz, hogy ne büntessenek meg bennünket sehol, hatással van az emberi kapcsolatainkra, mivel tudatalattinkat arra ösztönzi, hogy viselettükör minél kevesebbet beszélgessünk ismerőseinkkel, így a kötelező távolság megtartását is elősegítheti. Emlékezteti viselőjét arra, hogy ne nyúljon a szájához, szeméhez. Reméljük, hogy nem válik a divat örök szereplőjévé.