2024. március 28., csütörtök

Noé bárkái

Százezren jelentkeztek egy óceánjáró próbaútjára, amin azt tesztelik, hogy biztonságos-e a koronavírus szempontjából

Óriási az érdeklődés azok a hajóutak iránt, amelyeket annak érdekében indítanak útra, hogy bebizonyítsák: az óceánok vizein utazgatva a tursitákat nem fenyegeti a Covid-19-cel való fertőzés veszélye. 

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A koronavírus-járvány a legtöbb országban teljesen tönkretette a turizmust, a külföldi utazások száma pedig nagyon megcsappant. Sokan félnek most az országhatárokat átlépni, másik kontinensre pedig aligha utaznak az emberek. Vannak azonban olyanok, akik nem tartanak a vírustól, és szívesen hajókáznának egy óceánjárón.

A Royal Caribbean társaság csak pár napja hirdette meg, hogy szerveznek egy próbautat, amellyel azt bizonyítanák, hogy a megfelelő óvintézkedések betartásával biztonságosan lehet turistahajóval utazni a koronavírus szempontjából. Alig három nappal a bejelentés után, november 15-én már elérte a 100 ezret az útra jelentkezők száma. Ezt Michael Bayley, a cég ügyvezető igazgatója és elnöke jelentette be a Twitteren. Korábban azt írta, több ezer e-mailt és telefonhívást kaptak a tesztutakkal kapcsolatban, aminek nagyon örültek - írja a Daily Mail. Azt egyelőre nem közölték, hogy mikor indulhat útnak az első hajó, mi lesz a pontos útvonala, és hány utast szállít majd.

A Cruise Line News azonban úgy tudja, az első rövid utak során a hajók a Royal Caribbean bahamai magánszigetén fognak kikötni. Információik szerint csak felnőtt utasokat fogadnak, akiknek egy egészségügyi igazolást is be kell mutatniuk. Az út során többször is tesztelik az önkénteseket, először közvetlenül az indulás előtt. Ha valakiről a fedélzeten derül ki, hogy koronavírusos, vagy csak a betegségre utaló tünetei vannak, elszigetelik a többiektől.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) nemrég felszólította a legnagyobb óceánjárós utazásokat szervező cégeket, hogy teszteljék a fertőzés terjedésének meggátolására hozott szabályozásokat, ezekről egy részletes útmutatót is adtak. A járvány kitörésekor ugyanis az ilyen turistahajók gócpontokká váltak, ezért nagyon fontos, hogy ha újraindulnak ezek az utak, mindent megtegyenek azért, hogy ne terjedhessen el a vírus az utasok és a személyzet körében.