2024. március 29., péntek

Irodalmi pályázatot írtak ki ifjúsági regényekre

Határon túli alkotókra is számítanak

Irodalmi pályázatot hirdetett ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Írószövetség.

A 10 millió forint összdíjazású pályázat célja, hogy olyan szórakoztató regények készüljenek, amelyek felhívják a 10–14 éves gyerekek figyelmét a természetvédelem fontosságára, a klímaváltozás problémájára, egyúttal a természet szeretetére, természetjárásra, aktív életmódra ösztönzik őket, mindezt azonban nem didaktikus módon teszik – mondta el Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a pályázati programot bemutató hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: pályázni 18 éves kortól lehet, kezdő és rendszeresen publikáló írók jelentkezését is várják 2021. május 15-ig.

A tervek szerint az első helyezett 5 millió forint, a második 3 millió forint, a harmadik 2 millió forint jutalomban részesül, de megosztott díjazás is előfordulhat, emellett különdíjat is szeretnének odaítélni – közölte a kormánybiztos.

A zsűri elnöke Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, tagja Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó vezetője; Nógrádi Attila, a Turista Magazin főszerkesztője; Pacskovszky Zsolt, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője és Varga Betti irodalmár, pedagógus.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy szépirodalmi igénnyel megírt alkotásokat várnak, a pályázat anonim, egy szerző 1 művel nevezhet. Kiemelte: a pályázaton minden magyar nyelven alkotó, így határon túli író is részt vehet.

A beadott alkotások terjedelme minimum 3 szerzői ív legyen, a műveket 2021. szeptember 15-ig bírálják el – tette hozzá.

A pályázat részletei az iroszovetseg.hu és azaktivmagyarorszag.hu oldalon olvashatók.