2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Szigorítást javasolhat a válságstáb

Noha a járványhelyzet az elmúlt hetekben folyamatosan rosszabbodott, a köztársasági egészségügyi válságstáb október 22-e óta nem ülésezett. A bejelentések szerint pénteken egyeztet ismét. Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságstáb tagja a vendéglátóhelyek nyitvatartásának a korlátozását, valamint a gyülekezési szabadság további korlátozását sürgeti.

Branislav Tiodorović szerint a vendéglátóhelyeknek 21 óráig lenne szabad nyitva tartaniuk, a gyülekezési szabadságot pedig 5 személyben kellene korlátozni. A szakértő a rendkívüli állapot és/vagy a kijárási tilalom elrendelését egyelőre nem tartja indokoltnak, abban viszont biztos, hogy a válságstáb újabb korlátozások foganatosítását javasolja holnapi ülésén. A szakértők már szeptemberben figyelmeztettek, hogy mire számíthat a lakosság járványügyi szempontból novemberben – jegyezte meg Tiodorović a Prva Televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a helyi önkormányzatok illetékesei sem tétlenkedhetnek, helyben is figyelemmel kell kísérni a járványhelyzet alakulását és annak függvényében foganatosítani a megfelelő intézkedéseket.

A szakértő elmondása szerint Belgrád mellett Újvidéken, Kragujevácon, Valjevóban, Šabacon, Pancsován és Loznicán a legsúlyosabb a helyzet, ám az ország déli térségében is elkezdett rosszabbodni a helyzet. Mint arra rámutatott, a vranjei kórházban elhelyezettek legtöbbje azt mondta, hogy rendszeresen Észak-Macedóniába utazik, ott pedig szintén rossz a helyzet.

– A rendkívüli állapot és a kijárási tilalom elrendelése azoknak a szempontjából lenne igazságtalan, akik betartják a járványügyi intézkedéseket. Tudjuk, milyen az, amikor szinte mindent megbénítunk az említett intézkedésekkel. A polgárok „bezárása” soha nem a legideálisabb járványügyi intézkedés. Az epidemiológusok már korábban is felhívták a figyelmet az éjszakai szórakozóhelyek képezte veszélyre, ám ezek tekintetében szinte semmilyen intézkedést nem foganatosítottak. Ellenőrzés nélkül semmi értelme az intézkedéseknek, számos helyen erre nem fordítottak kellő figyelmet. Belgrádban jellemzőek a legnagyobb mulasztások a járványügyi korlátozások betartatásának tekintetében – taglalta Tiodorović, s megerősítette, nem kizárt az őszi szünet meghosszabbítása az általános iskolákban, azaz nem biztos, hogy a diákok november 16-án visszatérnek az iskolapadokba. Tiodorović becslése szerint az aktuális járványhullám november közepén tetőzik és ideális esetben azt követően kezd lefelé ívelni a járványgörbe.

KEDVEZŐTLENBŐL RENDKÍVÜLIBE

Predrag Kon epidemiológus sem tartja kizártnak, hogy a rosszabbodó járványhelyzet miatt „valamiféle bezárás és tilalmak” foganatosítását javasolja majd a válságstáb. A helyzet a kedvezőtlenből kezd rendkívülivé válni – tette hozzá. Ha a mozgásszabadság valamilyen jellegű korlátozása mellett döntenek, az biztosan nem lesz a márciusban elrendelthez hasonló – emelte ki Kon a Pink Televíziónak nyilatkozva.

– Belgrádban válságos a helyzet, meg kell akadályozni, hogy a fertőzés a fővárosból átterjedjen az ország többi térségére. Egyre kevesebb a szabad kórházi ágy a fővárosban, ezt úgy hidaljuk át, hogy az ország más térségeiben helyezzük el a pácienseket. Szerdán 1106 újonnan azonosított fertőzöttet jegyeztek a fővárosban, számításaink szerint ez a növekedés a következő héten is jellemző lesz – fogalmazott Kon, aki korábban Facebook-bejegyzésében adott hangot abbéli elégedetlenségének, hogy a válságstáb nem ülésezik kellő gyakorisággal. Ennek szerinte meg kell változnia. Ugyanebben a bejegyzésben Kon arra kérte újfent a polgárokat, hogy kerüljék az olyan tömeges összejöveteleket, ahol hangos zene szól és az emberek előszeretettel énekelnek.

ÚJVIDÉK SZIGORÍTOTT

Az újvidéki városi válságstáb négy kötelező erejű határozatot és két ajánlást fogadott el csütörtöki ülésén. A tartományi székvárosban jelenleg 1340 aktív fertőzést tartanak nyilván. Miloš Vučević polgármester elmondása szerint azokban a létesítményekben, ahol emberek gyülekeznek – legyen szó vállalatokról, azaz munkahelyekről, vendéglátóhelyekről, vagy sportközpontokról – a bejáratnál fel kell tüntetni a járványügyi intézkedések betartásáért felelős személy adatait. A védőmaszkot mostantól a piacokon is kötelező viselni, továbbá november 7-e és 30-a között nem működhetnek a spaközpontok, az uszodák és a szaunák. Ugyanebben az időszakban a kulturális jellegű rendezvények kivételével semmilyen egyéb rendezvény nem szervezhető a tartományi székvárosban – részletezte Vučević.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be a székvárosi szigorításokat (Fotó: Beta)

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be a székvárosi szigorításokat (Fotó: Beta)

A művelődési jellegű rendezvényeken legfeljebb 100 személy vehet részt, szervezzék azt a szabadban, vagy zárt térben és a résztvevők között be kell tartani az előírt távolságot. Arról is határozat született, hogy az említett időszakban kizárólag rendes sportrendezvényt lehet szervezni, de nézők nélkül, az összes többi sportrendezvény megtartása tilos. Az uszodák szolgáltatását egyedül a Sport- és Testnevelési Kar hallgatói, valamint a sportolók vehetik igénybe – derült ki a polgármester sajtótájékoztatóján.

Miloš Vučević elmondása szerint a munkaadóknak javasolták, hogy ha csak lehet, több váltásban szervezzék meg a munkát, hogy azonos időben soha ne tartózkodjanak sokan egy-egy létesítményben. A szórakozóhelyek vonatkozásában az a javaslat, hogy korlátozzák azt az időt, amit egy-egy vendég azokban eltölthet. Az említett határozatok és ajánlások hatálya korlátozott, a helyzet alakulásától függően bármikor újabbakat fogadhatnak el.

Máshol az országban szintén korlátozásokat foganatosított a helyi vezetés. Pirotban például december 1-jéig nem szabad lakodalmat szervezni, valamint nem próbálhatnak a néptáncosok és a népzenei kórusok. Dimitrovgradban egy általános iskola és egy gimnázium teljes egészében áttér az e-oktatásra. Kruševacon a továbbiakban naponta legalább egyszer fertőtlenítik a köztereket.

2181 fertőzött – 11 elhunyt

A csütörtöki járványügyi jelentés értelmében 12 480 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 2181 volt pozitív, a pozitivitás aránya 17,47 százalék. Lélegeztetőgépen 57 páciens van. Az utóbbi 24 óra alatt 11 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 861-re növekedett, a halálozási arány 1,55 százalék. Jelenleg 2125 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 388 716 koronavírustesztet végeztek el, ebből 55 676 bizonyult pozitívnak.

A B92 hírportál értesülései szerint Belgrádban az utóbbi 24 órában 969 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 157-et, Valjevóban 80-at, Kragujevácon 65-öt, Nišben pedig 50-et.