2024. március 28., csütörtök

Új alagutak és hidak épülnek

Fejezik a Fruška gora-i közúti folyosó terveinek kidolgozását – Tavasszal megkezdik a munkálatokat

A Szerbiai Utak Közvállalat egyik legjelentősebb projektje jelenleg a Fruška gora-i közúti folyosó megvalósítása – mondta Zoran Drobnjak igazgató a B92-nek. Mint ismeretes, a 606 millió euró értékű befektetésre múlt héten írta alá a szerződést Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter a China Road and Bridge Corporation (CRBC) képviselőjével.

A közvállalat igazgatója szerint rövid időn belül elkészülnek a projekt tervezetével, és tavasszal már el is kezdhetik a 48 kilométer hosszú, négysávos gyorsforgalmi útnak az építését, amely a Szabadka és Šid felé vezető autópályákat is összeköti. A közúti folyosó építési tervének része egy új híd építése is a Dunán, de előrelátja Szerbia leghosszabb alagútjának megépítését is.

A Fruška gorát átszelő 3,5 kilométeres föld alatti járat csak egyike a Szerbiában jelenleg épülő alagutaknak – mondta Drobnjak. Emlékeztetett, hogy a projektet előkészítő CRBC kínai vállalat jelenleg több alagút kivitelezéséért is felel Szerbiában. A Čačaktól Požegáig vezető Miloš fejedelem autópályán két 3 kilométeres föld alatti járat készül, így ezen az útszakaszon 4 darab alagút lesz, amelyek összesen 12 kilométer hosszúságban szelik át a hegységeket. Čačaknál még hátra van a Nyugat-Moraván átívelő híd megépítése is, amely Preljinát köti majd össze a požegai szakasszal. Az igazgató szerint ezzel a befektetéssel jelentősen csökken a város terheltsége, amelyen jelenleg naponta 18 ezer jármű halad át. Drobnjak kiemelte, hogy a belgrádi Železniknél levő alagút felújítása is folyamatban van, a 10 évvel ezelőtt megépített föld alatti járat ugyanis elkezdte átengedni a vizet, így új szigetelésre van szükség.

Az infrastrukturális befektetések és felújítások jelentőségét Aleksandar Vučić szerb államfő is kiemelte a Fruška gora-i közúti folyosó kivitelezésére vonatkozó szerződés aláírásakor.

– A befektetéssel Bácska és Szerémség lakosai előtt is megnyílik az út Dél-Szerbia felé, de a gyorsforgalmi út megkönnyíti a szomszédos országokba való utazást is. A közlekedési folyosó lehetővé teszi majd ugyanis, hogy egy óra alatt eljussunk Újvidékről Loznicába. A szerémségi falvak összekötésén túl a gyorsforgalmi út a Ruma és Szabács között húzódó autóútig vezet, így összeköttetés teremtődik a Loznicáig vezető gyorsforgalmi úttal is. Ezenkívül megkönnyíti a Belgrád–Zágreb autópályára való kijutást is. Olyan fejlesztést kezdtünk meg, amely meghatározó lesz Szerbia korszerűsítésének folyamatában – részletezte az államfő, és előrebocsájtotta, hogy a közúti folyosót a tervek szerint 2024. március 15-én nyitják majd meg a forgalom előtt.

Vučić elmondta azt is, hogy dolgoznak a szerémségi Racsát és a boszniai Bijeljinát összekötő autóút építésén, de folyamatban van a Zombor és Béreg közötti gyorsforgalmi út, illetve a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópálya terveinek megvalósítása is. Kiemelte a Kelet- és Dél-Szerbiában történő útépítéseket is: szavai szerint a požegai autóutat Szent Miklós napjáig befejezik, de dolgoznak a Požarevácot, Galambócot és Donji Milanovacot összekötő úton is.