2024. március 29., péntek

Elvenni és nyerni?

Egy év szünet után a szerb kormány újra meghirdette a korábban nagy népszerűségnek örvendő Vedd el a számlát és nyerj! nyereményjátékot. 2017 márciusában szervezték meg először, akkor a nyeremények összege 135 millió dinár volt. 2018-ban már a szerbiai polgárok 41 százaléka részt vett a játékban. Összesen több mint 11 millió borítékot küldtek be: volt olyan nap, amikor 250 ezer levelet adtak fel erre a célra a postahivatalokban. Két kör és négy húzás volt, amelyek folyamán 291 nyeremény talált gazdára 257 millió dinár értékben.

Az új ciklusban a szeptember 1-je után kiadott bolti számlákkal vehetnek részt a polgárok. A részvételi feltételek lényegében ugyanazok, mint két évvel ezelőtt: egyenként legalább 100 dinár értékű, összesen 10 darab bolti számlát tartalmazó borítékot kell postázni, amelyeket most is díjmentesen szállít a hivatal. Idén is két fordulóban tervezik lebonyolítani a húzásokat, azzal, hogy az első körben beérkező borítékok a második körben is versenyben maradnak. A bejelentések szerint az első kör az év végéig lezárul. A nyereményeső pedig az eddigieknél is csábítóbbnak tűnik: kisorsolnak majd 60 Fiat 500L típusú kocsit, 10 fővárosi lakást, és további két luxuslakás is gazdára talál az épülő Belgrádi Vízivárosban.

Siniša Mali pénzügyminiszter az idei nyereményjáték bejelentésekor arra buzdított minden lakost, hogy vásárláskor továbbra is kérjék az őket megillető áfás számlákat, hisz a szürkegazdaság visszaszorításával gyarapszik a köztulajdon. „A rendelkezések betartatásával több pénz jut az olyan közös érdekeket szolgáló befektetésekre, mint a kórházak, az iskolák, az autóutak és a vasút kiépítése, amelyek viszont alapfeltételei az életszínvonal növelésének országunkban” – emelte ki a miniszter. Hozzátette, hogy az előbbi évek tapasztalatai alapján idén is jelentős eredményeket várnak a nyereményjátéktól.

A szerb kormány szerint ugyanis a nyereményjáték fontos eszköze annak, hogy tudatosítsák az emberekben a szürkegazdaság elleni küzdelem fontosságát. Az adóhivatal adatai szerint a 2018-as játék ideje alatt jelentősen megnövekedett a szabálytalanságok bejelentésének száma: januártól áprilisig a lakosok 13 százalékkal több esetben jelentették be a számlakiadáshoz kapcsolódó mulasztásokat, mint 2017 ugyanezen időszakában, a 2016-os adatokhoz viszonyítva pedig 55 százalékkal növekedett a panaszok száma. Bár az adatok egyértelműen bizonyítják a nyereményjáték sikerét, egyúttal arra is utalnak, hogy a szerbiai polgárok csak a játék ideje alatt működnek együtt a közigazgatási szervekkel. Kérdéses tehát, hogy mennyire sikerült valóban elhitetni az emberekkel azt, hogy a szürkegazdaság visszaszorítása közérdekeket szolgál.

Részt vesz-e a számlajátékban?

Igen: 42 (25,3%)

Nem: 104 (62,65%)

Még nem döntöttem: 20 (12,05%)

Arról ugyanis nem készült felmérés, hogy a nyereményjátékon felbuzduló számlagyűjtögetők közül hányan ismerik a játék hátterében álló, széleskörű projektet. A tájékozottabb polgárok annyit azért még tudhatnak, hogy a nyereményjáték csak egy piciny töredéke annak a nemzeti programnak, amelyet térségünkben német támogatással valósít meg a Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége (NALED). Arról már viszont nagyon kevesen értesültek, hogy a tömörülés keretében már 2014-ben megalapították a Tisztességes Konkurenciáért Szövetséget, amely a köztársasági kormánnyal és a szakminisztériumokkal együttműködve megfogalmazta a szürkegazdaság elleni első stratégiai dokumentumot Szerbiában. A szövetség azóta is ennek az alkalmazásán fáradozik. Első lépésként felméréseket készítettek a szabálytalanságok terjedelméről, a kezdő vállalkozók tehermentesítéséről, de közvélemény-kutatások is készültek az országban uralkodó helyzetről. Az eredmények alapján útjára indították a szerb kormány által is jóváhagyott szürkegazdaság elleni nemzeti programot. A fő hangsúlyt a kezdő vállalkozók adóterheinek csökkentésére tették, de számos határozat született a legális tevékenységet serkentő intézkedések tekintetében is. A nemzeti programban szorgalmazták a nem adójellegű terhek fokozatos megszüntetését, illetve ezek elektronikus, mindenki számára hozzáférhető jegyzékének elkészítését is. A szövetség tagjai kiállnak amellett is, hogy tovább bővítsék a tehermentesítés alá kerülő vállalkozók körét, valamint hogy az idénymunkások elektronikus bejelentésének lehetőségét kiterjesszék az építőiparra, a turizmusra és a házimunkákra is.

A NALED a nemzetközi szervezetek felé tett jelentéseiben tehát sokkal mélyrehatóbb és szélesebb körű tevékenységről számol be, és csak egy kis bekezdésben említi a Vedd el a számlát és nyerj! nyereményjátékot, mint a szürkegazdaság elleni küzdelem egyik népszerűsítő formáját.

Érdemes tehát eltöprengeni azon, hogy miért kérjük el a számlát a holnapi bevásárlást követően. Meggyőződésből harcolunk a szürkegazdaság ellen, vagy csak a Fiat 500-as motivál bennünket? A közpénzeket gyarapító intézkedéseknek ugyanis csak úgy lesz igazán foganatja, ha akkor is kérünk számlát, amikor azért nem osztogatnak belgrádi lakásokat.