2024. április 27., szombat

Harmónia testben és lélekben

Éljünk hosszú és egészséges életet a jógának köszönhetően

A jóga olyan keleti mozgáskultúra, amely segít karbantartani a testet, és hosszan megőrizni ruganyosságát, fiatalosságát. Már igen fiatal kortól lehet vele foglalkozni, és sosincs késő elkezdeni gyakorlását. Mindössze egy kis kitartásra van szükség, és az eredmények nem maradnak el. Városi környezetben számos lehetőség van a jóga gyakorlására, hiszen külön jógastúdiók állnak az érdeklődők rendelkezésére, és ki lehet próbálni a jóga különböző ágait. Falusi környezetben azonban nem egyszerű jógát tanulni, hacsak nem YouTube oktatóvideók segítségével. Hogy ennek nem kell így lenni, arra jó példa Szűcs Karolina, aki már több éve sikeresen vezet egy jógacsoportot Kishegyesen. Elmondható, hogy kialakult egy lelkes kis közösség, amelynek tagjai nagyon örültek annak, hogy a rendkívüli állapot befejeztével folytathatták a közös gyakorlásokat. Karolinát, a csoport vezetőjét elsőként arról kérdeztük, hogy mikor hallott először a jógáról, és miért kezdett el vele foglalkozni?

– Tinikoromban a jóga még nem volt ilyen népszerű. Egy tévéműsorban láttam először jógagyakorlatokat és minden héten tűkön ülve, jegyzetfüzettel vártam a következő epizódot. Már akkor éreztem, hogy nagyon jó hatással van rám, de jöttek a háborús, nehéz idők, és lehetőség sem volt arra, hogy valahová csoportos órára járjak. Így egy időre feledésbe merült a jógázás. Az első várandósságom idején bukkant fel újra, amikor a kezembe akadt Toldy Csilla: Kismamajóga című könyve, és elkezdtem otthon gyakorolni. Sajnos a kisbabámat elveszítettem a várandósság 7. hónapjában, és teljesen összetörtem. Hiszek az égi jelekben, az Univerzum jelzéseiben, így amikor pár hónap elteltével szembejött velem Csilla kismamajóga-oktató képzése, úgy éreztem, el kell végeznem, hogy összerakjam a széthullott darabjaimat.

Milyen jógás pályát futott be?

– A fájdalmas események hatására Budapesten elvégeztem a Birthlight kismamajóga-oktatói képzést. Az elején fel sem merült bennem, hogy tanítsak is. Lefoglaltak a gyerekeim és az általános iskolában a diákjaim. Miután a barátokkal párszor közösen jógáztunk, biztattak, hogy alapítsak jógacsoportot. Kis hezitálás után belefogtam, és ugyanúgy éreztem magam, mint a pályám elején, kezdő tanárként. A fejlődés közös, a csoport is és én is sokat tanulunk, fejlődünk együtt. Több jógairányzatba is belekóstoltam az évek folyamán, és a yin jóga lett a fő szerelmem. Itt a fókusz az elmélyülésen, a befelé figyelésen, a légzés és az érzetek figyelésén van. Újra jött egy késztetés, és jelentkeztem Kata van Doesselar yin jógaoktatói képzésére, amelyet tavaly sikeresen elvégeztem. Közben erősen foglalkoztat a gyerekjóga, gerincjóga, így remélhetőleg hamarosan újra a jegyzeteimet fogom tanulmányozni.

Hogyan vetődött fel a jógacsoport megalapításának ötlete egy olyan kis közösségben mint Kishegyes?

– Amikor rátaláltam a jógára, nem tudtam eljárni csoportos órára a közelben, és ez azóta sem sokat változott. Szabadkára utaztam párszor, de az időbeosztásomba nem tudtam hosszú távon beilleszteni, pedig nagyon szeretek más tanárok óráin részt venni, tanulni tőlük. Egy idő után úgy éreztem, a tapasztalataimmal, a megszerzett tudásommal segíteni tudok másoknak is, megmutathatom a jóga jótékony hatásait. A kis közösség gondolata még jobban motivált, hogy olyasmit mutassak, amit olyanok is ki tudnak próbálni, akik nem utaznának messzebbre egy-egy jógaóráért. A Nők Kishegyesi Fóruma keretében zajlanak az órák a tűzoltóotthon termében, tehát nem egy szokványos jógastúdiót kell elképzelni. A felszerelésünk eléggé szegényes, de kreativitással igyekszünk megteremteni az igazi jógaterem légkörét. Minden új csatlakozónak horgolok egy jógapántot, ami a gyakorlatok alatt jógahevederként szolgál, és a jógaszőnyeg hordozásában is jó szolgálatot tesz. Levendulás szempárnákat is készítettünk közösen a relaxáció segítésére. Jógatéglát már többen beszereztek, most meditációs párna és hengerpárna varrását tervezgetjük a mélyebb ellazuláshoz. Ezek az eszközök mind segítenek abban, hogy támogassák testünket a nehezebben elérhető jógapózokban. Talán a jövőben lesz egy jógakuckóm, ahol kicsiknek és nagyoknak is tarthatok jógafoglalkozásokat.

Ki mindenki jógázhat, vannak-e kikötések?

– A jóga ajánlott szinte mindenkinek, már magzati kortól a kismamajógával egészen idős korig, az életkor nem szab határt. Valamilyen formában mindenki megtalálhatja a számára megfelelő irányzatot, óratípust. Minden ember más-más céllal kezd el jógázni, a legtöbbször változás, fejlődés céljából találja meg ezt a mozgásformát, ami harmóniát, egyensúlyt hoz az életünkbe, testben-lélekben egyaránt.

Milyen jótékony hatásai vannak a jógának?

– Az izmok megerősödnek, rugalmassá válnak, testünk hajlékonyabb lesz. A testünkkel való munkánk a lelki folyamatokat is befolyásolja. A jógázás kapcsolatot teremt test és lélek között, gyakorlása kedélyjavító hatású, és segíti a koncentrációt, miközben pihentetőleg hat az elmére. Fizikailag a jógázás hajlékonyabbá tesz, erősíti és fejleszti az izmokat, illetve az egyensúlyérzéket, ezenkívül formálja az alakot is.

Milyen tévhitek vannak a jógával kapcsolatban?

– Elég sok tévhit kering a jógáról, és támadják. Értetlenkedek is ilyenkor, mert a jógás közösségre jellemző, hogy befogadó és nyitott. Sokszor sajnos úgy nyilvánítanak véleményt, hogy a jógaóra közelébe se akarnak menni. Azon túl, hogy tévesen vallásnak titulálják, az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a jóga csak hajlékonyaknak való. Ez sokakat elbátortalanít, pedig a jógagyakorlatok bármely fizikai állapotnak a javára válnak.

Van-e fogyókúrás hatása?

– A jóga egyik áldásos hatása a méregtelenítés, ami hozzájárulhat a fogyókúra sikeréhez. A gerinccsavaró, előre és oldalra hajlító ászanák és a fordított testhelyzet stimulálja belső szerveinket, ennek köszönhetően javul a vérellátásuk. A másik kellemes hatása az emésztésnek a serkentése. A jógapózok minden irányba átmozgatják a testünket, és a légzőgyakorlatokkal, a levegő hullámzó áramlásával masszázst biztosítunk a hasüregi szerveknek, és ez kedvezően hat az emésztésünkre. Jógaórán izmaink fokozatosan fejlődnek, mi pedig erősebbekké válunk. A sok nyújtó gyakorlatot is meghálálja a testünk, mert nagyobb rugalmasságra teszünk szert. Ráadásul folyamatosan erősítjük a hátizmainkat is, aminek köszönhetően javul a testtartásunk is.

Az Ön életében milyen változásokat hozott a jóga?

– A lelki oldalát érzem nagyon hatásosnak, gyógyítónak. Sokszor fáradtan, kimerülten is ráállok a szőnyegemre, akár csak 10-20 perc erejéig. Pár ászana, légzőgyakorlatok és egy csepp relaxáció után energiával feltöltődve tudom folytatni a mindennapi teendőimet. Az esti gyakorlásnál, meditációnál az aznap lerakódott stresszt igyekszem elengedni, miközben ellazulok.