2024. április 19., péntek
HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

Minden cseppje aranyat ér

Az idén szó szerint: mivel az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható, Magyarországon a hárs- és az akácméz ára 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. Nálunk átlagban 100–200 dináros drágulás várható, egy üveg méz jelenleg 800–1000 dinárba kerül.

Szerbiában évi szinten 6000–12000 tonna mézet termelnek, az idén azonban, becslések szerint, a sokéves átlagnál mintegy 80 százalékkal kevesebb méz termett, kb. 2000 tonna. A kedvezőtlen időjárás (fagy, aszály, esőzések) megtizedelte a hozamot. A repce nem nőtt meg, az akác pedig elfagyott, így vannak települések, amelyeken a tavasszal kipörgetett méz a méhek megfelelő táplálkozásához sem volt elegendő.

A termelők szerint általában hétévente szokott gyenge lenni a méztermés, de már tavaly is a vártnál sokkal rosszabb volt a hozam. Attól tartanak, hogy emiatt több hamisított méz kerül majd piacra – egyébként a világon a hatodik leggyakrabban hamisított élelmiszer a méz.

A szerbiai átlagos mézfogyasztás éves szinten 30–70 dekagramm, az Európai Unió átlagos fogyasztása 1,7 kilogramm. Kevés mézet fogyasztunk, pedig az évezredek óta gyógyírként használt nedű nagyon egészséges, naponta egy kanálnyi csodákra képes. Mivel különösen gazdag antioxidánsokban, kívülről és belülről is nagy hatással van a szervezetünkre: lassítja a bőr öregedését, tisztítja a pórusokat, fertőtlenít, serkenti az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívet, javítja a memóriát, elmulasztja a gyomorpanaszokat. Emellett kiváló idegnyugtató, a fáradtságot is elűzi, valamint segíti az elalvást. Kiváló immunerősítő, ezért akár megelőzésképpen, akár egy megfázás vagy torokgyulladás esetén is érdemes elnyalogatni belőle egy-egy kiskanállal.

Mennyi mézet fogyaszt évente?

1-2 kilogrammot.: 48 (22%)

3-4 kilogrammot.: 54 (24%)

5 kilogramm felett.: 40 (18%)

Elhanyagolható mennyiséget.: 76 (34%)

Nekem a mézről elsőként a mákos guba és a grízes-mézes nevű sütemény jut eszembe, amely nélkül számunkra elképzelhetetlen a karácsony, másodjára pedig gyerekkorom kedvenc rajzfilmhőse, a Maja, a méhecske jelenik meg lelki szemeim előtt, amint nektárt gyűjt hű társával, Willyvel, miközben különféle izgalmas kalandba keverednek barátjukkal, Philippel. Ha most nem keresgéltem volna ebben a témában az interneten, sohasem tudtam volna meg, hogy a kereken 45 évvel ezelőtt készült osztrák–japán–NSZK animációs sorozat eredeti címe Mitsubachi Maya no boken. És az is örök talány maradt volna számomra, miért görbül meg a kenyérszelet a méztől. Bemásolom ide a tudományos magyarázatot: „A kenyérnek kb. 40%-a víz, a méznek viszont kb. 80%-a cukor. A víz a »hígabb« kenyérből a sűrűbb mézbe megy az ozmózis során, hogy hígítsa. (Az ozmózis jelensége során az oldószer – víz – a hígabb oldatból a töményebb felé vándorol.) Ezért a kenyérnek a mézes oldala kiszárad, összébb zsugorodik, és ennek során a kenyérszelet meggörbül. Ha azonban vajat kenünk a méz alá, akkor nincs ilyen jelenség, mert a vaj elválasztja a két anyagot, és így nem tud megindulni az említett áramlás sem.” Annak ellenére, hogy nem vagyok nagy mézrajongó, feláldoztam magam a tudomány oltárán, és elmajszoltam egy fél szelet vajas-mézes kenyeret, hogy bebizonyosodjak erről, és alátámaszthatom, tényleg működik.

Valószínűleg nem fogom gyarapítani a mézimádók táborát, de amint elérkeznek a hűvösebb, bekuckózós őszi esték, szívesen elkortyolok egy csésze meleg teát vagy langyos tejet egy kis mézzel.