2024. április 23., kedd
MONOSTORSZEG

Veszélyes útszakasz

Monostorszegről az erdőn átvágva is el lehet jutni Bezdánig, illetve fordítva. Műút vezet egyik településtől a másikig, de ennek használata egyre veszélyesebb. Monostorszeg előtt ugyanis az út építésekor keresztben az úttesten vascsöveket helyeztek el, azokkal tartották távol a falutól a vaddisznókat és vadmalacokat. Csakhogy a csövek idővel elrozsdásodtak, mára az egyik teljesen megsemmisült, és várhatóan hamarosan a többi is hasonló sorsra jut.

A vízszintes létraakadály már foghíjas (Fekete J. József felvétele)

A vízszintes létraakadály már foghíjas (Fekete J. József felvétele)

Egyáltalán nem kellemes egy ilyen foghíjas, vízszintes létrán áthaladni négykerekű járművel, kétkerekűvel pedig kimondottan veszélyes is. A jószágakadály akár emberéletet is követelhet, ha nem ma, akkor a közeljövőben.

A választások előtt sok szó esett a Zombor és Baja önkormányzatainak a kerékpáros turizmust serkentő közös, 140 000 euró értékű projektjéről, amely nevében a „zöld” kerékpárutakra utal.

Csakhogy a projekt megvalósítási térképén se Bezdán, se Monostorszeg nem szerepel. Bezdánban és Zomborban ugyan fölállítottak egy-egy biciklis pihenőhelyet, voltaképpen toalettet és zuhanyozót magába foglaló barakkot, de az úgy látszik, senkinek se jutott eszébe, hogy éppen e két település adhat megfelelő „zöld” hátteret a kerékpárutaknak. Vagy ha mégis, akkor nem a megrongálódott vadterelő akadály miatt kellett volna elkerülni ezt az útvonalat, hanem az akadály megjavításával bekapcsolni Bezdánt és Monostorszeget is a kerékpáros idegenforgalom vérkeringésébe.