2024. március 28., csütörtök

Áhított függetlenség

Továbbra is tiltakoznak a leépítések ellen a Vajdasági RTV munkatársai – A szakszervezetek szerint a megoldás a médiatörvény érvényesítése

Folytatódnak a Vajdasági Rádió és Televízió vezetősége által bejelentett felmondások elleni tiltakozások. Tegnap az Újvidéki Rádió M Stúdiója előtt tartották meg a „Senki se maradjon munka nélkül – szolidaritás mindenekelőtt!” jelmondattal meghirdetett gyülekezést, amelyet a Nezavisnost szakszervezet szervezett. A jelenlevők a szerb kormány azon döntése ellen szólaltak fel, miszerint a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt 200 millió dinárral kevesebb állami támogatás jut a vajdasági közszolgálati médiaháznak. A pénzügyi gondok ugyanis megszorításokhoz vezettek, amelyek értelmében veszélybe került azoknak a munkahelye, akiket eddig ügynökségek által alkalmazott a médiaház. Mint arról korábban is beszámoltunk, a Vajdasági RTV vezetősége a köztársasági kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként az érintett 250 személy közül 50-nek állandó munkaviszonyt tud biztosítani, de igyekszik megoldást találni a többiek helyzetére is – áll a médiaház vezetőségének közleményében.

MI LESZ A MAGYAR SZERKESZTŐSÉGEK SORSA?

Mint ismeretes, a kisebbségi tájékoztatást szavatoló létszám megőrzéséért elsőként az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége szállt síkra. Az utóbbi időben lezajlott viták és konzultációk azonban rámutattak arra, hogy a problémák valóban túlnőtték a médiaház vezetőségének hatáskörét, és a végleges megoldás az állami döntéshozókon áll – mondta Miklós Csongor, a médiaház ágazati szakszervezetének tagja.
– Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy a vezetőség áthidaló megoldásokat próbál alkalmazni. Az elbocsátottak egy részének ugyanis 120 napos ideiglenes és meghatározott munkavégzést előirányzó szerződést kínáltak fel. Ez azt jelenti, hogy a szerkesztőségek és a szakszervezetek nyomásgyakorlására a 200 emberből 40-50-et a továbbiakban is megpróbálnak valamilyen módon alkalmazni.

Nem hivatalos információk szerint az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében a korábban említett 9 ügynökség által alkalmazott munkatárs közül mára 3-4-nek a sorsa maradt bizonytalan – mondta a szakszervezeti tagként tevékenykedő újságíró. Kiemelte azonban, hogy az elbocsátottak száma így is a szerkesztőség 10 százalékát teszi ki.

A televíziós magyar szerkesztőség helyzete viszont rendeződni látszik. A vezetőség ugyanis a múlt csütörtökön hivatalosan is értesítette az alkalmazottakat arról, hogy az érintett 11 munkatárs közül csupán egynek maradt bizonytalan a helyzete – mondta el megkeresésünkre Vojvodity Ágnes, a magyar nyelvű műsorok felelős szerkesztője. Kiemelte, hogy az ügynökségeken keresztül alkalmazottak közül négynek állandósítják a munkaviszonyát, három személlyel 120 napos ideiglenes és meghatározott munkavégzést előirányzó szerződést írnak alá, egy embert tiszteletdíjasként alkalmaznak, a két szülési szabadságon lévő személynek pedig értelemszerűen változatlan marad a státusza.

Az érintettek szerint azonban a különböző „jogi kiskapuk” keresése és alkalmazása hosszú távon nem oldja meg a Vajdasági RTV káderproblémáit.

KÖZÖS ERŐVEL A MÉDIATÖRVÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉÉRT

A leépítés ellen felszólaló szakszervezetek és újságírói csoportosulások hangsúlyozzák, hogy a szerb kormány az utóbbi években nem érvényesítette a médiatörvény által szavatolt gazdasági függetleséget a közszolgálati médiumok számára. A mai napig nem élhetnek ugyanis azzal a jogukkal, hogy önmaguk határozzák meg az előfizetések nagyságát, és a bevételi forrásaikkal sem rendelkeznek önállóan.

A Vajdasági RTV helyzetét hosszú távon kizárólag a médiatörvény érvényesítése oldaná meg – mondta egy korábbi nyilatkozatában Klemm József is. A médiaház vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a politikai függetlenséget is az szavatolná, ha a két közmédiumnak volna saját, biztos anyagi forrása, amiből tudna előre tervezni és gazdálkodni. Így ugyanis olyan káderpolitikát lehetne folytatni, amely figyelembe venné, hogy a Vajdasági RTV alapfunkciója a kisebbségi tájékoztatás – emelte ki Klemm. Elmondta azt is, hogy jelenleg is folyamatban van annak a munkahelyi besorolásnak a készítése, amelyet az RTV új székházába való beköltözéssel érvényesítenek. Az a cél, hogy a létszámstop feloldásának idejére (ami január elsejétől esedékes) egy kész és átgondolt tervezettel álljanak elő az alapító szerb kormány felé. A káderterv jóváhagyását követően ugyanis a továbbiakban nem lenne szükség arra, hogy minden alkalommal engedélyt kérjenek a kormánytól a munkahelyek nyitására, hanem belső rendelettel rendezhetnék a foglalkoztatásokat – ismertette a vezetőség céljait a vezérigazgató-helyettes.

A Vajdasági RTV szakszervezete a munkahelyekért folytatott küzdelem során szorgalmazza a munkahelyi besorolások áttekinthetőségének biztosítását is – tért ki az átszervezés levezetésének folyamatára Miklós Csongor. A szakszervezeti tag szerint az átláthatóság alapfeltétele lenne annak, hogy véleményezhessék az átszerveződést, és olyan munkamegosztást tudjanak ajánlani, amellyel zavartalanul működhetnének a kisebbségi szerkesztőségek is.