2024. április 16., kedd

A tanév kezdésére készülnek Muzslyán

Miközben a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója az iskolakezdés elhalasztását kéri, addig Muzslyán, az egyik legnagyobb bánáti kétnyelvű iskolában, készülnek a tanév kezdetére.

Készek a kezdésre (Kecskés István felvétele)

Készek a kezdésre (Kecskés István felvétele)

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában készek a tantermek a rendkívüli körülmények közt induló tanévre. A diákok elosztása a kisebb létszámú magyar osztályokban könnyebb lesz, mint a szerb osztályok esetében.

Augusztus 31-én fogadják a szülőket és a jövendőbeli elsősöket, valamint az ötödik osztályosokat a szüleikkel. Megbeszélik a szülőkkel, hogy az új oktatási rendszer szerint mi a kötelességük, valamint ismertetőt adnak a gyerekek iskolában való viselkedésének a részleteiről is.

Az iskolakezdés különösen az elsősök számára emlékezetes esemény. Monić Lídia tanítónő a központi iskolaépületben 15 magyar elsőst vár, az úgynevezett kinti iskolaépületben pedig három magyar elsős lesz. Ennek ellenére bíznak abban, hogy mindkét épületben nyílik önálló magyar osztály.

A szülői értekezleteket és a tantestületi üléseket az iskolaépületen kívül tartják. A nagybecskereki városházán folyamatosan tárgyalnak az iskolaigazgatókkal a további részletekről. Tegnap is volt egy megbeszélésük. Mint Molnár Attila iskolaigazgatótól hallottuk, a két épületben működő iskolának fertőtlenítőszerekre van szüksége.

A legnagyobb kétnyelvű közép-bánáti általános iskola 563 diákkal kezdi a 2020/2021-es tanévet.