2024. március 28., csütörtök

A szülők nem szeretnének távoktatást

Az egyik pedagógusszakszervezet a tanévkezdés két héttel való elhalasztását kéri

A szerbiai iskolák által végzett felmérésekből kiderült, hogy a szülők nagy része szeretné, ha gyermekük szeptember 1-jétől tantermi körülmények között követné a tanítást – nyilatkozta Mladen Šarčević oktatásügyi miniszer. Mint hozzátette, azoknak a diákoknak, akik egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, arcpajzsot kell hordaniuk.

A tárcavezető tegnap az ópazovai Simeon Aranicki Általános Iskolába látogatott, hogy személyesen is meggyőződjön arról, hogy miként készülnek az oktatási intézmények a tanévkezdésre.

– A múlt héthez képest csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik távoktatásban fognak tanulni. A felmérés elején a számuk 5 százalék alatt volt (megközelítőleg 4,5 százalék). A jelenlegi állás szerint vannak olyan környezetek, ahol ez az arány 2 és 3 százalék között van – mondta a miniszter Ópazován. Mint kifejtette, az iskoláknak augusztus 27-éig, vagyis csütörtökig kell elküldeniük az oktatási minisztériumnak, hogy melyik modellt fogják alkalmazni az intézményben.

Mladen Šarčević szerint a közelgő tanév egyik legnagyobb kihívása a napközis foglalkozás megszervezése lesz.

– Némelyik iskolában tanítóhiány lesz, ezért be fogjuk vetni azokat a diplomás tanítókat, akik még nem álltak munkába. Rajtuk kívül 3000 önkéntes egyetemista is a segítségünkre lesz a tanítóképző karokról – emelte ki a tárcavezető.

Arra a kérdésre, hogy miként fogják megoldani a maszkviselést azon diákok esetében, akiknek egészségügyi gondjaik vannak – például asztmások – a miniszter azt válaszolta, hogy jelenleg két modellel kapcsolatban folynak a tárgyalások. Az egyik az, hogy ezek a tanulók távoktatásban vegyenek részt, a másik pedig hogy biztosítsanak számukra elegendő arcpajzsot.

Milan Pašić segédminiszter elmondta, hogy a felmérés alapján a szülők 97 százaléka a tantermi oktatás mellett áll. Mint kifejtette, hogy annak ellenére, hogy ezt mutatja a felmérés, az előző tanévet sok nyolcadikos kitűnő tanulmányi eredménnyel zárta. Mint kifejtette, az előző tanév végén a diákok 60 százaléka lett kitűnő. Ez az arány korábban 40 százalék volt. Szerinte mindez azt fejezi ki, hogy a tanárok empatikusak és megértőek voltak a diákokkal ebben a nehéz helyzetben.

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának főbizottsága a tanévkezdés elhalasztását javasolja. Közleményükben kifejtik, hogy a diákok és a dolgozók egészségének megőrzése érdekében a megszokott időponthoz képest két héttel később kezdjenek el dolgozni az oktatási intézmények. A szakszervezet képviselői szerint a tanulóknak öt okból nem érdemes szeptember 1-jén beülniük a padokba. Úgy gondolják, hogy a helyi önkormányzatoknak nincs elegendő pénzük arra, hogy beszerezzék a maszkokat és fertőtlenítőszereket, így nem tudják támogatni az iskolákat abban, hogy megvásárolják azokat. Az oktatási intézményeknek saját eszközökből kell biztosítaniuk a maszkokat és a fertőtlenítőszereket. A másik ok, hogy nem találtak módot arra, hogy megvédjék azokat a dolgozókat, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak. A szakszervezet kéri a számukra a válságstáb támogatását. A harmadik ok az, hogy az iskolák még mindig nem kapták meg a redukált tanterveket a következő tanévre vonatkozóan. Emellett abban is írnak a közleményben, hogy nem tisztázott, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha egy diák vagy egy dolgozó megfertőződik. Az ötödik ok, amiért nem kezdődhet szeptember 1-jén a tanítás, hogy nincs elég pedagógus a felkínált modellek megvalósításához. Ellenkező esetben – mondják a szakszervezet képviselői – egy olyan iskolaév vár ránk, amelynek gyorsan vége lesz, hiszen ebben a kaotikus helyzetben a koronavírus diktál az oktatási minisztériummal együtt, amely egyetlen érthető útmutatót nem fogalmazott meg. Emellett az iskolák tanteremhiánnyal küzdenek, egy osztályban nagy számú tanuló jár, így a szakszervezet teljesen lehetetlennek tartja az egészségügyi előírások betartását egy-egy intézményben.