2024. március 29., péntek

„Ilyen gyönyörű fokhagymáim még nem voltak”

Jó az idei ludasi fokhagymatermés – A felvásárlói ára kilónként 180 és 200 dinár között mozog

Ezekben a hetekben aki Ludason járt, vagy átutazott a falun, arra lehetett figyelmes, hogy a település egyes házainak kerítésén fokhagyma van kiakasztva. Ez nem valamiféle népszokás vagy babona, hanem a ludasi fokhagymatermelők így jelzik vevőiknek, hogy van náluk fokhagyma, lehet vásárolni. Idén pedig érdemes a messze földön híres ludasi fokhagymából venni, ugyanis jó volt az idei termés. A fokhagymafejek szép nagyok és egészségesek. A földeken pedig bő volt a termés. Mindezt ludasi fokhagymatermelők nyilatkozataiból tudtuk meg. Emellett arra is kíváncsiak voltunk, mi is a ludasi fokhagyma titka.

Kápiszta Imre az idei termést mutatja (Gergely Árpád felvétele)

Kápiszta Imre az idei termést mutatja (Gergely Árpád felvétele)

Kápiszta Imre gyermekkora óta foglalkozik fokhagymatermesztéssel, ahogy ő fogalmazott: „kisujjában van a fokhagymatermesztés”. Mindent, amit tud, a szüleitől tanulta, majd átvette tőlük a gazdaságot, és azóta minden évben ültet foghagymát a földjén. A család néhány kapa földön kezdett el gazdálkodni, jelenleg pedig egy hold földterületen ültetnek fokhagymát. Ami pedig az idei termést illeti: Kápiszta Imre meg van vele elégedve.

– Az idei termés rendkívüli volt. Május 20-án kapta az első esőt, az öt liter volt. Azután folyamatosan kapta a csapadékot, hol tíz, hol tizenöt litert. Pont az utolsó négy hétben akkor, amikor a foghagyma elkezd fejesedni. Így rengeteg foghagymafejem lett. Az egy hold földön három tonna termett. És megvan plusz a hétszáz kiló magnak való is. Ilyen az elmúlt tíz évben nem volt. Az elmúlt évben csak két tonna fokhagyma termett. A foghagymafejek is egészségesek. Pusztulásom nem is volt. Amióta hagymázok, ilyen gyönyörű fokhagymáim még nem is voltak. Mondhatom, hogy meg vagyok elégedve a terméshozammal. Az árával úgyszintén elégedett vagyok. A termés java részét falubeliek vitték el magnak, amit aztán elültetnek. 200 dináros kilónkénti áron tudtam értékesíteni. Alig maradt tizenegy-két méterem, és azt is hamarosan elviszik – mondta a fokhagymatermelő, hozzátéve, hogy vásároltak nála leskovaci viszonteladók is.

Kedvezett az időjárás az idei termésnek (Gergely Árpád felvétele)

Kedvezett az időjárás az idei termésnek (Gergely Árpád felvétele)

Felmerült bennünk a kérdés: vajon jobban megéri-e fokhagymát termeszteni, mint gabonát vagy éppen kukoricát? Kápiszta Imre szerint megéri.

– A termés, ami nekem bejött, az tíz hold búza termésének felel meg. Viszont a foghagymával rengeteg a munka, mégpedig a kézimunka. Ezt sokszor meg kell fogni, csupa por az ember tőle, de ez nem esik nehezemre, hiszen látom, hogy megéri, haszon van belőle. Persze voltak olyan évek is, amikor 70 dinárért kellett odaadnom a termést a vevőnek. Ilyen volt például három évvel ezelőtt. Ebből a szempontból szerencsejáték a fokhagymatermesztés, de ha jó a termés, akkor sok pénzt hoz a fokhagyma – magyarázta Kápiszta Imre.

A fentiekhez a fokhagymatermelő hozzátette, hogy a munkát a családdal egyedül végzik. Mindössze a fokhagyma betakarításánál alkalmaznak öt bérmunkást, de manapság a bérmunkások alkalmazása nem kis fejtörést okoz a gazdáknak.

– A fokhagymatermesztés kézimunka. Persze most már vannak olyan gépeket, amelyek a földből felszedik a fokhagymát. Ilyen gép jól jön, mert akkor nem kell bérmunkásokat alkalmazni. Ezt azért mondom, mert sajnos nem találni munkást, még a feltöréshez se. Hiába akarok én 300 dináros órabért adni, ha nincs munkás. Szerencsére azonban a faluban van olyan gép, amely felszedi a termést. Amikor pedig a fokhagyma a földekről itthonra kerül, akkor már mindent megoldunk. A családdal átválogatjuk és megtisztítjuk a fokhagymát. Én magam tizenöt napja egyfolytában dolgozok. Négyezer csomó van, és mindet feldolgozom – vázolta a helyzetet Kápiszta Imre.

Kápiszta Imrénél már alig maradt tizenegy-két méter az idei termésből (Gergely Árpád felvétele)

Kápiszta Imrénél már alig maradt tizenegy-két méter az idei termésből (Gergely Árpád felvétele)

A ludasi fokhagyma messze földön híres. De mitől is különleges ez a fokhagyma?

– A ludasi fokhagyma csípős. Mindig megeszek egy-két gerezdet reggelire. Nálunk ételbe is, sült húsokba például, elmegy két-három fej. Ez a fokhagyma csípi az ember nyelvét, nem úgy, mint a kínai fokhagyma. A ludasinak ereje van. Sőt gyógyhatása is van. Megeszek egy-két gerezdet, és nem kell a vérnyomásom miatt aggódnom. Sokan kérdezték tőlem a ludasi fokhagyma titkát. Ludason jó a föld. De az is fontos, hogy soha nem veszek fokhagymát. Itt nem úgy van, mint a kukoricánál, ahol minden évben magot kell venni a vetéshez. Mindig a leszedett termésből hagyom meg a magnak valót, és azt ültetem vissza. De nem akármelyiket. A legjobbakat, az idei termés lelkét hagyom meg, és azt ültetem el. Ez a ludasi fokhagyma titka – magyarázta Kápiszta Imre.

Szakács Tibor szintén elégedett az idei terméssel. Családja már több mint ötven éve foglalkozik fokhagymatermesztéssel. Idén négy és fél hold földön vetettek fokhagymát.

Szakács Tibor (Gergely Árpád felvétele)

Szakács Tibor (Gergely Árpád felvétele)

– A termés a tavalyi évhez képest jobb. Több termett és a foghagymák is szebbek, mint a tavalyiak voltak. Ahhoz képest, hogy tavasszal, április és május folyamán nem volt csapadék, nagyon szépek a fokhagymafejek. Nem volt nagy a hőség, így a fejek jól meg tudtak nőni. Nem gyomosodott be, de igyekeztünk is ezt megakadályozni, folyamatosan kapáltuk és ekéztük. Vegyszeres gyomirtást csak ősszel szoktam alkalmazni, vetés után, kelés előtt. Ami a növényvédelmet illeti, egyszer-kétszer gombaölőszert alkalmaztam, megelőzésképpen, hogy ne üsse fel a fejét a betegség. Ahogy számoltuk, egy holdon huszonöt métermázsa termett, a magnak valóval együtt. Egy holdon három tonna szokott teremni. Ebből négy-ötszáz kilót elteszünk vetőmagnak. Ezek mindig a legszebbek, mert ha az aprókat vetjük el, akkor nem lesz szép a hagyma. Ami az árat illeti, azt természetesen mindig a vevő diktálja. A fokhagyma kilója körülbelül a tavalyi áron van, 180–200 dinár kilója. Jó lenne a két eurót megkapni érte, de nem hiszem, hogy az meglesz. De 200 dinárért már adtunk el fokhagymát. Összesen eddig körülbelül öt-hat tonnát sikerült értékesíteni, 180 és 200 dinár között. A fokhagyma szárad és veszt a súlyából, úgy kérünk többet érte – magyarázta a fokhagymatermelő.

Szakácséknál az egész család kiveszi a részét a munkából (Gergely Árpád felvétele)

Szakácséknál az egész család kiveszi a részét a munkából (Gergely Árpád felvétele)

Szakács Tibor elmondta, hogy fokhagymáját főleg šabaci, leskovaci és lebanei viszonteladók vásárolják. Sőt van egy boszniai vevője is, aki évek óta visszatér hozzá, és két-három tonnát mindig elvisz. Idén is megjelent és elvitte a szokásos mennyiséget. Hozzátette, hogy a vevők már tudják, kinél van fokhagyma a faluban, kinél milyen fokhagyma van. Azonban Szakács Tibornak is az egyik legfőbb gondja, hogy jó munkaerőt találjon a fokhagyma feltöréséhez és szedéséhez.

– Nehéz jó munkást találni, olyat, aki meg is dolgozik a pénzéért. Az elmúlt évben voltak olyan munkásaim, akiket többet ért volna elzavarni, mint hagyni dolgozni a földeken. Egy embernek mindig felügyelnie kell őket, mert ha nincs, aki figyeli őket, megállnak és nem végzik a munkájukat, otthagyják a termést a földben. Idén szerencsére jó csapatunk volt, jól végezték a munkájukat. Mi igyekszünk kedveskedni nekik, hogy máskor is szívesen jöjjenek hozzánk dolgozni – vázolta a helyzetet a fokhagymatermelő.

Végül Szakács Tibortól is megkérdeztük, hogy vajon mi a titka a ludasi fokhagymának.

A ludasi fokhagyma csípős és egészséges (Gergely Árpád felvétele)

A ludasi fokhagyma csípős és egészséges (Gergely Árpád felvétele)

– Szerintem itt Ludason a föld másmilyen, mint ami másutt van, de valószínűleg a fokhagyma fajtája is különleges. Mi sohasem vásároltunk máshol magot, csak Ludason szerezzük be. Kizárólag családon belül, és a szomszédokkal egymás között cserélgettük a magokat. Így létrejött a mi saját ludasi fokhagymafajtánk. Ez a miénk, ezt szeretjük. Ez a titka a ludasi fokhagymának. Hozzáteszem: a munkát is szeretni kell. A fokhagymatermesztés piszkos munka. Tavasztól őszig, amíg a hagyma a földbe nem kerül, mi mindig porosak vagyunk. Amikor pucoljuk, szedjük le a padlásról – bepiszkolódunk, mert a fokhagyma földes. Az ne is termeljen fokhagymát, aki nem szereti, ha bepiszkolódik – adott magyarázatot Szakács Tibor.