2024. április 20., szombat

Van még szabad hely az óbecsei középiskolákban

Óbecse négy középiskolájába eddig összesen 376 diák iratkozott be, és 122 szabad hely maradt augusztusra. A legkevesebb üres hely az óbecsei Gimnáziumban maradt, ahova 90 diákot várnak. A tanintézményben csak az általános szakként induló magyar tagozaton maradt még 7 hely, ahol összesen harminc diák kezdheti majd meg a tanulmányait.

A Műszaki Iskolában is van még hely a magyar diákoknak (Fehér Rózsa felvétele)

A Műszaki Iskolában is van még hely a magyar diákoknak (Fehér Rózsa felvétele)

A Közgazdasági-kereskedelmi Iskolába 180 elsőst várnak, és 146-an már biztosan itt fognak tanulni. A négyéves szakok közül szabad hely a szerb nyelvű osztályban a kommercialista (4), valamint a banki és biztosítási ügyintéző (8) szakokon van, magyarul pedig pénzügyi ügyintézőnek tanulhat még két diák. A hároméves kereskedő szakokon szerbül 9-en, magyarul 11-en szerezhetnének itt érettségit.

Gordana Kovačev igazgatónő optimista, ugyanis az Oktatásügyi Minisztérium megszüntetett több olyan osztályt, ahova a diákok kevesebb mint 25 százaléka iratkozott be, így szeptemberben Szenttamáson, Temerinben, Törökbecsén és Adán is lesznek olyan osztályok, amelyek nem indulnak el – az idei készülő tanulók egy része várhatóan Óbecsén fogja folytatni a tanulmányait.

A Műszaki Iskolába a 180 diák helyett egyelőre csak 131 iratkozott be. Az alábbi szerb tagozatokra lehet még jelentkezni: fűtő- és hűtőberendezések elektrotechnikusa (18), CNC-gépek számítógépes vezérlési technikusa (6), lakatos-heggesztő (2), gépkocsivezető (1), gépi megmunkálás operátora (8), magyar osztályban pedig még 14 üres hely vár leendő fodrászokra, illetve két hely gépkocsivezetőre.

A Bratstvo Általános és Középiskolában annak ellenére, hogy fejlődési rendellenességgel élő diákokat oktatnak, rendes középiskolai terv és program szerint dolgoznak a pedagógusok, itt négy osztályba 48 diákot várnak összesen. Szerb tannyelven még 12 leendő kertésznek és 5 fodrásznak, magyar osztályban 5 kertésznek és 10 péknek van még hely.

A diákok augusztus végéig iratkozhatnak be a középiskolákba.