2024. április 20., szombat

Hétköznapi „hősök”

Ötvenezer euró. Ennyit kapott a hétvégén véget ért Zadruga (Szövetkezet) hazai valóságshow harmadik évadjának nyertese, Iva Grgurić. Hogy ki ő? Minden bizonnyal mára egy nagyon boldog személy, kinek neve nem mond sokat a számomra, még annak ellenére sem, hogy életének utolsó tíz hónapját százezrek követték nyomon nap mint nap. Talán én nem forgok olyan körökben, ahol tájékozódhattam volna az ország legnézettebb műsorának tartott szereplőiről és eseményeiről, vagy csak sokan szégyellik bevallani, hogy követték ezt a cirkuszt a képernyőn. Márpedig a Google tavalyi év végi kimutatásából az derül, ki, hogy Szerbia-szerte milliók kerestek rá a szeptemberben elkezdődött realityre, ezért az a keresési listájukon első helyen végzett. Érdekes adat, hogy a böngésző statisztikai adatai szerint a környező országok lakosait inkább az EU-választások, a sztrájkok, a sportműsorok és a jeles történelmi események érdekelték.

Harminchat dinár. Ennyibe került egy sms-szavazat, amellyel a nézők bent tarthatták kedvenc szereplőjüket az Imaginariumnak nevezett házban, melynek felépítésére 18 millió eurót költött a Pink televízió. A médiaszemétben elmerülve olvasom Iva szavait, aki a saját bevallása szerint azzal szerezte meg a legtöbb voksot, hogy végig önmagát adta. Győzött az igazság, mondja a „hősnő” a bulvármédiának. Micsoda hangzatos szavak! Nem tudom, milyen igazságot emleget, nyilván a sajátját. Országunkban pedig meglehetősen sokan ragadtak telefont, hogy támogassák Iva igazságát és leadják emelt díjas voksukat. A Blic napilap szerint egyesek 5000 eurónyi sms-t is elküldtek a finálé napján Iva ellenfelére. Mindeközben a való életben tombol a járvány, tüntetések vannak országszerte, a nép folyamatosan panaszkodik az alacsony bérezések és a magas bolti árak miatt, a szülők pedig gyerekek gyógykezelésére gyűjtenek pénzt. Iva azt is kifejtette, hogy nyereményéből ingatlant vásárol magának és énekesi pályára tör. A szerbiai show business többi tehetségtelen konkurens plasztikcicája ennek biztosan nem fog gátat szabni.

Amint távirányítót ragad, a tévénéző kezébe kerül a választás. Mit árul el a Zadruga népszerűsége hazánk népéről? Miért van szüksége az ilyen jellegű műsorokra? Menekülés ez a valóság, a való élet gondjai elől? Nem csak nálunk, a nyugati államokban is igencsak népszerűek a valóságshow-k. A pszichológusok véleménye szerint a jelentéktelenség érzetében élő emberek nagy százaléka könnyebben azonosul az ilyen műsorok hétköznapi szereplőivel, mint a színművészekkel, a politikusokkal, az orvosokkal, a jogászokkal. Mivel nem a néző kerül kínos helyzetbe, saját reputációját megőrizve nézi végig, hogyan küzdi le más az „életszerű” akadályokat. Így volt ez a gladiátorok idején is.

A műsor nagyobb nézettsége miatt generált és képernyőre vetített szinte ölre menő veszekedések, szexuális együttlétek, ármánykodások empátiát ébresztenek a nézőkben, és ezért kapcsolják be minden este a készüléküket, nem pedig kukkolói ösztöneik miatt, derült ki egy amerikai felmérésből. A szakemberek szerint ebben közrejátszik az is, hogy a rohanó, digitális világban felszínesek és távoliak lettek családi és barátai kapcsolataink, ezért a többség egy stresszes nap után szívesebben követi nyomon a napról napra szinte ismerősökké váló hétköznapi szereplőket. Nézhetnénk mindannyian komolyzenei vagy jogi kérdéseket boncolgató műsorokat, de azok sajnos kevésbé eladhatók és profitálók, mint a kereskedelmi csatornák szennyműsorai. Olykor ugyan nem árt ilyesmit is nézni, hogy megfelelő összképet kapjunk társadalmunk érdeklődésének tárgyáról, viszont csakis úgy, ha közben képesek vagyunk szociológiai szempontok alapján vizsgálni és elrettentő példaként interpretálni a látottakat. Így történt például az amerikai Tini mamik (Teen Mom) valóságshow esetében. A tizenéves anyukákat látva az Amerikai Egyesült Államokban csaknem hat százalékkal csökkent a tiniterhességek száma. Az eredmények szerint a leányanyák instabil párkapcsolatait, pénzügyi bizonytalanságait, álmatlan éjszakáit, tanulási nehézségeit látva, több mint 20 000 fiatal lány döntött a teherbeesés elleni védekezés mellett.

Néznem kellett volna a sorozatot ahhoz, hogy megállapítsam, milyen következtetést vonhatunk le a Zadruga 3-ból, viszont ehhez se időm, se gyomrom nem volt. A szereplők bulvársajtónak adott nyilatkozatai szerint a bentlakók mindegyike vallja, hogy önismeretet tanult és sok élettapasztalatot szerzett a ház falai között. Nem túl sokatmondó kijelentés ez a résztvevőktől, hiszen ugyanezt bárki megteheti a való életben a munkahelyén dolgozva, a baráti vagy a családi körében.