2024. április 26., péntek

Van-e eladó barack?

Magyarkanizsa környékén sem lehet dicsekedni a termés mennyiségével

Böngészve az apróhirdetéseket, itt-ott felbukkan egy, amely a sárgabarackra vonatkozik. Pedig tavaly ilyenkor Tiszát lehetett rekeszteni a sárgabarackkal, főttek is a lekvárok meg, pálinkának való is jutott belőle.

Aztán a kora tavasz folyamán figyelemmel kísérhettük azt is, hogy a karantén idején fellendült némileg a hazai, sőt a helybeli, otthon készített termékek piaca is. Az online felületen létre is hoztak több csoportot, ahol márciusban többen kínálták eladásra a jó, házi sárgabaracklekvárt. A napfény íze üvegbe zárva télen az egyik legnagyobb kincs, vitaminforrás, de a palacsinta is csak házi lekvárral az igazi. Idén azonban vadászni kellett a hirdetéseket is. A piacokon volt némi kínálat, elvétve, de nem akkora mennyiségben, mint tavaly, sőt az ízét sem lehet dicsérni. Nemhiába mondják, hogy a kajszi egyik évben terem, aztán a másikban nem… Magyarkanizsa környékén sincs barackdömping, akadnak, akik árulják, viszont szinte nagyítóval kell keresni őket. Bálint Ákos és Erika neve a Bálint-pincészet kapcsán lehet ismerős, szőlősük a Tévedő dűlőben van, de nem csak ezzel foglalkoznak. A Bálint házaspár most egyike azon keveseknek, akik eladásra kínálják a barackot, kicsiben és nagyban.

Mekkora területen, milyen fajta sárgabarackot termelnek?

– Kicsit több, mint egy hektáron termelünk kajszibarackot. A barackosunk egy többgenerációs családi fotóra hasonlít, mivel az egy-két éves fiatal fanövendéktől az igazi matuzsálemi kort megért, tekintélyt parancsoló faóriásokig minden korosztály megtalálható. Ez a nagy korkülönbség abból adódik, hogy a korunk időjárását jellemző szélsőséges viszontagságokat nehezen tűri a kajszibarack is. Főleg magyar legjobb, NS4-es és NS6-os kajszi található a területen.

Milyen az idei termés az Önök gyümölcsösében, hány fáról mennyit sikerült leszedni?

– Az idei termésünk szinte a költségeket sem fedi le. A szélsőséges időjárás rányomta a bélyegét a termésre, tavaly nyár óta nem esett számottevő csapadék, hó sem volt a télen. Legyengült a növények ellenálló képessége, és nem tudták elviselni a márciusi télies időjárást. Most pedig beérés előtt szinte sokkot kaptak a fák a rengeteg mennyiségű víztől.

Lehetett volna-e bárhogyan befolyásolni a termés mennyiségét és minőségét?

– Sajnos az időjárás viszontagságai ellen nagyon keveset tudunk tenni, az határozza meg a hozamot, a mennyiséget és a minőséget egyaránt.

A minőségről mi mondható el?

– A sok eső kihat a minőségre is, mivel a gyümölcs megszívja magát vízzel, így hígul az aromája, tehát az idei barackok ezt is megsínylették.

Hol értékesítik, milyen áron?

– A mostanában divatos online piacon hirdetünk, és a vásárlóknak házhoz szállítjuk a barackot. Átlagosan a piaci árhoz alkalmazkodva 150 és 200 dinárért tudjuk eladni.

Elveszi-e a kedvüket az ilyen termés, vagy töretlenül dolgoznak tovább?

– Ez nem igazán kedv kérdése, persze örül a termelő, amikor szép, egészséges gyümölcsöt tud tenni a szüretelő kosarába. Ha van termés, ha nincs, dolgozni kell. Nincs megállás. Jövőre jobb és szebb lesz.