2024. április 19., péntek

Csütörtökre halasztották a párbeszédet

Vučić: Pristina maximális követelésekkel állt elő

A Belgrád–Priština-párbeszéd folytatását, amire 18 hónap szünet után vasárnap került volna sor, csütörtökre halasztották – jelentette be Aleksandar Vučić államfő a tegnapi párizsi videókonferencia után, közölve, hogy a videótanácskozás rendkívül megterhelő volt, hiszen Szerbia teljesen más álláspontot képvisel, mint a tanácskozás többi tagja, Priština követelései pedig elfogadhatatlanok.

Vučić csütörtökön utazott el Párizsba, ahol zárt ajtók mögött tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel. Macron előzőleg (kedden) már fogadta Avdullah Hotit, Koszovó kormányfőjét. Párizs  támogatja a Belgrád és Priština közötti párbeszédet, így péntekre időzítették a videó-csúcstalálkozót, amelyen Macron, Vučić és Hoti mellett részt vett Angela Merkel, német kancellár, Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajčak, az EU Belgrád–Priština-párbeszédért felelős különmegbízott.

A csúcstalálkozót követően Vučić bejelentette, nem utazik Brüsszelbe, a párbeszédet elnapolták. A szerb delegáció hazatér.

– Minden megváltozott: vasárnap videókonferenciát tartunk, míg a párbeszéd folytatására csütörtökön kerül sor Brüsszelben – mondta Vučić. Szavai szerint a következő időszakban erős nyomásgyakorlásra számíthatnak, az európai partnerek elvárásokat támasztanak Szerbia iránt, miközben a koszovói tárgyalófelek irreális fellépésével lehet számolni.