2024. április 19., péntek

Telepítsünk örökerdőket Vajdaságban!

Az Erdősítsük Vajdaságot! hálózat erdőújításra vonatkozó kérelmet nyújtott be a tartományi kormánynál

A kezdeményezésben felhívják a figyelmet a Zentával szemben, a bánáti oldalon elterülő strandon történt fakitermelésre, valamint az őszre megvalósuló faültetés jelentőségére. A 23 polgári szervezetet tömörítő egyesület arra kéri a Tartományi Mezőgazdasági‚ Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságot, ne támogassa az ökológiai szempontból jelentéktelen, gyorsan növő, de rövid életű, kizárólag faipari célokat szolgáló nyárfa- és fűzfaerdők telepítését. A kérelemben az erdőgazdálkodás alapjainak megváltoztatására ösztönzi az illetékes szerveket, hogy a rövid távú gazdasági érdekek helyett támogassák a hosszú életű fák ültetését, így a Tisza menti erdők a vízvédelmi funkciók mellett,teljes joggal közjóléti funkciót is elláthatnának, a környezetvédelmi értékek és megfelelő ökoszisztéma kialakításának lehetősége mellett.


A március végén történt tarvágás a Zenta tőszomszédságában lévő bánáti strandon kiváltotta a környező települések lakosainak ellenszenvét. A felháborodás következményeként a lakosok csoportja létrehozta az Odbranimo našu okolinu! – Védjük meg környezetünket! elnevezésű Facebook-csoportot. A jelenlegi aktualitásokról Mina Delićet, a csoport egyik kezdeményezőjét kérdeztük, aki a beszélgetést megelőző napon tért vissza arról a tüntetésről, amelyet a mini vízi erőművek további építésének megakadályozása érdekében tartottak meg Belgrádban.

– A mini vízi erőművekkel nagyon kevés energiamennyiségért cserébe tönkreteszik a folyókat, ezzel együtt az adott környezet növény- és állatvilágát. Én pár óra kedvéért utaztam le Belgrádba, hogy részt vegyek a néhány ezer főt tömörítő megmozduláson, amelyre Szerbia-szerte érkeztek környezetvédelmi aktivisták, hogy nyilvánosan támogathassák a felszólaló akadémikusok beszédét, akik a természeti környezet kizsákmányolása ellen emeltek szót. Az én hordozható táblám az ipari célú faültetésre hívta fel a figyelmet, és az örökerdők telepítésének a fontosságára – közölte Mina a friss élményeit.
Mina Delić, hivatása szerint fotóriporter-újságíró, ám évek óta külföldön él, a hosszabb távú itthon maradásra a határzár kényszerítette. Mikor látta a favágást a bánáti strandnál, odament a munkásokhoz, hogy megkérdezze, mit és miért csinálják, ekkor a DTD Felső-Bánát Kft. dolgozói megmutatták az engedélyeket a fakitermelésre. Képriportot készített az esetről, szakértőket keresett fel a fairtással kapcsolatban, és laikusként képezni kezdte magát az erdészet és ökológia területén. Ekkor kellett tudomásul vennie a tényt, hogy a nyárfaerdő csak az erdő látszata, mert az valójában mezőgazdasági földterület, az Európai Unió törvényei szerint sem számít erdőnek.
– A képriportot átadtam egy hazai hetilapnak, ennek alapján lépett velem kapcsolatba az évek óta Írországban élő, zentai származású Tolmácsy Zotya Zsolt. Létrehoztuk a Védjük meg környezetünket! csoportot a Facebookon ahol mindketten moderátorok vagyunk, majd hamarosan Zsolt kezdeményezésére aláírásgyűjtésbe kezdtünk az ipari erdőirtás megfékezése érdekében. A petíciót, ahol tudtam, megosztottam, így kerültem kapcsolatba a hasonló érdekeltségű emberekkel és szervezetekkel, majd az Erdősítsük Vajdaságot! hálózat embereivel – mesélte Mina, aki akkoriban értesült több más, Zenta vonzáskörzetébe tartozó környezetvédelmi szervezet létezéséről is, amelyek anyagi támogatásokban is részesülnek, a környezetvédelmi problémák megoldása iránt viszont nem mutatnak érdeklődést.


–Mi nem kapunk pénzt, mint bizonyos csoportok, ezért nincs vesztenivalónk. Nem akarunk jogi alapot, mert egyből lennének költségek, bürokrácia, belemennénk a szervezetek rendszerébe, ami miatt akár kiszolgáltatottá is válhatunk. Jó lenne, ha minél többen csatlakoznának a csoporthoz, mert ahhoz, hogy valamit meg is tudjunk valósítani, kritikus tömegre van szükség, csak akkor vesznek komolyan, enélkül semmit nem tehetünk – jelentette ki Mina. Azt is elmondta, Csóka önkormányzata már jelezte érdekeltségét a strand kiépítésében és az örökerdő telepítésében, a zentai önkormányzattól pedig a napokban várják a választ. Fontos lenne a polgári öntudat és szerveződés, hogy vegye észre mindenki a tennivalót, osszuk meg az információkat egymással, mert csak így járulhatunk hozzá egy olyan környezet kialakításához, amelyet az unokáink is élveznének. Az Odbranimo našu okolinu! – Védjük meg környezetünket! csoport megtalálható a Facebookon, bárki csatlakozhat hozzá, és értesülhet a legfrissebb fejleményekről. A Fruška-gora-i erdők és folyók megmentése érdekében az ősz folyamán szerveznek polgári megmozdulást, ami a jelenlegi tervek szerint a hegységen található Ürögi-hágó mezején lesz megtarva.