2024. március 29., péntek

A falubeli gyermekekért

A Magyarkanizsa községhez tartozó Tóthfaluban rendre szerveznek gyermekprogramokat, aminek köszönhetően sosem csendes a környék.

A 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program keretében a szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatására kiírt pályázatra sikeresen pályáztak a Munkás Szent József Római Katolikus Plébániáról is. Ennek a támogatásnak köszönhetően a plébániához tartozó könyvtárban elkezdődtek a rendszerezési munkálatok. Összesen több mint 35 000 kötettel rendelkeznek, amelyek eddig vagy dobozokban voltak, vagy rendszertelenül a polcokon. A könyveket a gyermekeket bevonásával kipakolták a dobozokból, ábécésorrendbe rendezték, valamint egy adatbázist is létrehoztak, amelybe bevezették a könyveket szerzők és címek szerint. Ezután kerültek a polcokra.

A gyermekek számára bőséges programkínálattal kedveskedtek. A helyi óvodások a gyermekhéten meglátogatták a könyvtárat, és felolvasást tartott az óvónőjük. Márton-napkor az óvodások kézműves-foglalkozáson készítették el a szülők és nagyszülők segítségével lámpásaikat. Egy rövid felvonulás után a könyvtárban, kihasználva a technikai lehetőségeket, megnézhették Lúdas Matyi című magyar mesefilmet. Jó ötletnek bizonyult a Márton-napi mesevetítés, együtt voltak ebben a rohanó világban a gyerekekkel a szülők, nagyszülők, és sikerült egy kellemes délutánt eltölteniük együtt. A szervezők a pozitív visszajelzéseken felbuzdulva szeretnék, ha hagyománnyá válna Tóthfaluban ez a délutáni program. Az iskolások filmvetítésen, felolvasásokon vettek részt. Az adott tananyaghoz, ünnepekhez kapcsolódva tematikus filmeket néztek. A folyamatnak köszönhetően a könyvtár részben máris használhatóvá vált, ám még sok munka van addig, mire minden doboz kiürül, így a rendezési folyamat a pályázat lezárulásával nem szakad meg, hanem tovább folytatódik.

A program a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.