2024. április 25., csütörtök

Hetven munkás fertőződött meg a leskovaci Jura gyárban

A leskovaci Jura gyár dolgozói valószínűleg az őket szállító autóbuszokban fertőződtek meg – jelentette ki Branislav Tiodorović járványügyi szakorvos a Prva Televíziónak. A dél-koreai illetőségű Jura szerbiai gyára a rendkívül rossz munkakörülmények miatt híresült el. A dolgozóknak például pelenka viselését javasolták, hogy ne járjanak a mosdóba. A cég a közvélemény felháborodása nyomán elállt ettől a gyakorlattól, és engedélyezett munkásainak napi két vécészünetet, ha azonban többször is meglátogatják a mosdót, azt levonják a bérükből.

Az összes dolgozót letesztelik hamarosan – várhatólag a következő két napon –, annak reményében, hogy meggátolják a fertőzés terjedését. Tiodorović szerint a fertőzés azért terjedt el, mert a gyár nem tartotta be az előírásokat.

A szakorvos szerint a fertőzöttek többnyire fiatalok és tünetmentesek, és valószínűleg a niši COVID-kózházban ápolják majd őket. Enyhébb tünetekkel rendelkezik az a 68 dolgozó, akinél korábban diagnosztizálták a megbetegedést, de fontos, hogy elkülönítsék őket a még nem fertőződöttektől.