2024. április 20., szombat

Új ütemterv szerint épül a stadion Topolyán

A topolyai szuperligás labdarúgócsapat, a TSC új stadionjának építése a koronavírus okozta rendkívüli állapot idején is folyamatos, de a körülményekhez alkalmazkodva új ütemtervet kellett készíteni. A munka nem állt le, ám a járványügyi rendelkezéseket tiszteletben tartva lényegesen lassabban haladnak.

Az eredeti tervek szerint már idén októberben átadták volna a topolyai régi városi stadion helyén épülő új, korszerű létesítményt, amely egyben a TSC Labdarúgó-akadémiájának a centerpályája lesz. Az építkezés a megfelelő ütemben haladt, de a rendkívüli állapot bevezetése miatt újra kellett írni a terveket, és most a legújabb változat szerint a stadion majd jövőre készül el. Az építkezés nem állt le, alkalmazkodni kellett azonban a feltételekhez: csak kora délutánig dolgozhattak a munkások, és azt is be kellett kalkulálni, hogy egyesek nem helybeliek, hanem utazók, tehát a munkaidőt is át kellett szervezni. A hétvégi kijárási tilalom miatt pedig egyáltalán nem tudtak dolgozni. Zsemberi János, a TSC elnöke elmondta, hogy a nehézségek ellenére két hónapon belül tető alá kerül az egész épület, és utána a belső munkálatok következnek. Már folyamatban van az áram és a víz vezetése, illetve a vízelvezető rendszer megépítése. Hátravan még a fűtési rendszer kialakítása, valamint a gépházat is el kell készíteni. Egy termálkút fúrása is tervben van, amivel olcsóbbá tehetik majd az objektum fűtését. Saját medencéje is lesz a stadionnak. A festés, a malterozás és a nyílászárók behelyezése, illetve azok helyének kialakítása, az üvegezés és a parkolók megépítése is a küszöbönálló feladatok közé tartozik.

Az új tervek szerint csak jövőre fektetik le a pálya gyepszőnyegét, amely korszerű megoldás lesz. Zsemberi elmondta, hogy okosrendszer szabályozza majd a locsolórendszer folyamatos működését. Ultrahangos megoldással és az árnyékolástól függően úgy fogja adagolni a vizet, hogy a nedvesség eloszlása mindig egyforma legyen az egész pálya területén, és a fűtött pálya a leghidegebb téli időszakokban is használható lesz majd. Az egész régióban egyedül a Puskás Ferenc Stadionban van ilyen korszerű megoldás, és a topolyai pálya lesz a második a tágabb régióban is, ahol ezt az eljárást alkalmazzák.

A gyepszőnyeget 97 százalékban természetes fű alkotja majd, a maradék 3 százalékot pedig műfűvel oldják meg. A gyepszőnyeget ezzel is megerősítik, a beszőtt műrostok stabilizálják a gyep állapotát, és a digitálisan vezérelt fűtés és a mesterséges megvilágítás lehetővé teszi majd, hogy egész évben ragyogóan zöld legyen a gyep a több mint négyezer férőhelyesre tervezett stadionban.

Zsemberi János azt is elmondta még, hogy jövőre az új idény kezdetéig tervezik átadni ezt az impozáns létesítményt, amelynek esetében az építési munkálatok megszervezése sem volt egyszerű feladat, hiszen ilyen hatalmas volumenű építkezés ilyen kis területen még nem zajlott a községben. Ez is külön kihívást jelentett, de jelenleg elégedett azzal, ahogyan a megváltozott körülmények között is viszonylag jó ütemben halad a munka.

Mint ismeretes, a TSC a szerb Szuperligában újoncként nyújtott folyamatosan kiváló teljesítménnyel a negyedik helyen várja az esetleges folytatást. A legutóbbi mérkőzését már közönség nélkül kellett lejátszania a járványhelyzet miatt, majd pedig felfüggesztették a bajnokságot. A TSC elnöke szerint jövő év nyarára, vagyis a 2021/2022-es idény kezdetére minden munkát be tudnak fejezni a stadionon, és a szükséges kísérő infrastruktúra is kiépül. Akkor szeretnék majd ünnepélyes keretek között megnyitni a létesítményt, és a továbbiakban Topolyán játszani a Szuperliga mérkőzéseit Szerbia legmodernebb pályáján.