2024. március 29., péntek
TEKE

Karantén után ismét edzésben

A február óta újra világcsúcstartó óbecsei Zavarkó Vilmos itthon meszel a járvány ideje alatt

Minden idők legjobb eredményét érte el a tekesportban az óbecsei Zavarkó Vilmos: február 8-án az észak-olaszországi Passeierben az olaszországi I. liga bajnoki mérkőzésén 771 fát döntött. A világ legjobb tekézője, aki az idei idénytől az olasz bajnokcsapatot, a Neumarktot erősíti, az utolsó pillanatban hagyta el Olaszországot. A kéthetes karantén után, otthonában beszélgettünk a sportolóval.

Sok külföldön sportoló társadhoz hasonlóan most te is itthon vagy. Hogyan telnek a napjaid?

Március 11-én jöttünk haza Olaszországból, amit két hét karantén követett. Ezt az időt hasznosan akartam eltölteni, így kimeszeltem a fönti szobákat és a fürdőszobát. A karantén után elkezdtem egy kicsit sportolni is, futni járok. Nagyon rám fért, mert már éreztem, hogy el vagyok „macskásodva”. Most jobban is érzem magamat.

Ettől az idénytől kezdve az olasz bajnok Neumarkt csapatában játszol. Az utolsó pillanatban tudtátok elhagyni Észak-Olaszországot. Hogyan történt?

Nagyon váratlan fordulat volt ez, mert mi az elején nem éreztünk szinte semmit a járványhelyzetből, csak annyit hallottunk, hogy itt-ott előfordult fertőzés. Nem is terveztünk hazajönni. Hétfőn még elmentünk edzésre, majd kedden délelőtt a klubtársam, Ernyesi Robi fölhívott, hogy este lezárják a határokat, menjünk haza. Némi tanakodás után végül úgy döntöttünk, hogy hazajövünk.

Előtte azonban csoda történt, mert Kiss Tamás klubtársad és a hivatalos világcsúcstartó szerint egy olyan pályán sikerült neked 771 fát dönteni, amely legfeljebb 700-ra alkalmas, és ahol az előbbi, 2008-as rekord 677 fa volt. Mi történt február 8-án a passeieri pályán?

Novembertől nagyon jó formában voltam, különösen január végén, február elején ment jól a játék. Bajnoki forduló volt, de még csak arra sem gondoltam, hogy azon a pályán egy 700-as eredményt sikerül majd produkálnom. Amikor odaértünk, láttam, hogy a pálya jól karban van tartva, és szolidan dőlnek a bábuk. Három szettet nagyon magas szinten sikerült lejátszanom, az utolsó pályán pedig sikerült olyan extrém eredményt dobnom, ami 221 fa volt egy szettben – az én eddigi csúcsom 209 fa volt 30 dobásból. Ezen a pályán összejött minden: egyszerűen nagyon jó nap volt, és remek formában voltam. 99,99 százalék, hogy ezt a 771 fát nem tudom túlteljesíteni.

Tíz év után jöttél el a szlovákiai zólyombrézói csapattól, most az olasz bajnok Neumarkt csapatát erősíted. A jelenlegi helyzet felborította a versenynaptárat, de az ambíciók nyilván nem változtak. Milyen terveid vannak?

Ez egy jó váltás volt, új lett a motivációm, új környezetbe kerültem. Ez meglátszik az eredményeimen is. A bajnokságban még öt kör maradt, még nem tudjuk, hogy folytatjuk-e, vagy sem. Annyi a biztos egyelőre, hogy a világbajnokságot elhalasztották novemberre.

14 évesen lettél országos bajnok, azóta a csúcson vagy, most lettél 32 éves. Mennyi van még ebben a sportágban?

Nem tudom, mennyi van még, de én jól érzem magam, és sokat edzek. Azt remélem, hogy még 10 évet ilyen szinten le tudok húzni.

Az, hogy itthon csinosítod a házadat, azt jelenti, hogy a sportkarriered után itthon raktok fészket?

Persze! Én szeretem Óbecsét, itt érzem magam otthon. A sportpályafutásom után vissza fogok költözni, és itt fogok élni.