2024. április 25., csütörtök
BRASSÓBÓL

Karanténban a román miniszterelnök

Önkéntesen karanténba vonul 14 napra Ludovic Orban, a román kormány ügyvivő miniszterelnöke, miután pártjának egyik szenátora COVID-19 vírussal fertőződött meg.

Az, hogy Vergil Chitac szenátor elkaphatta a koronavírust egy külföldi útján már csütörtökön pedzette a sajtó, ám a honatya vehemensen tiltakozott a gyanúsítgatás ellen. Pénteken reggel őt is és feleségét, fiát és személyi titkárát is kórházba szállították, a tesztek igazolták, hogy beteg. Chitac egy brüsszeli NATO-tanácskozáson vett részt.

Néhány órával később Ludovic Orban ügyvivő kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két hétre karanténba vonul a snagovi tó partján lévő protokollvillába, és szintén karanténba vonulnak a kormányának tagjai is, akik együtt vettek részt egy liberális párti gyűlésen. Az is kiderült, hogy érintkezett a koronavírussal fertőzött szenátorral a belügyminiszter Ion Marcel Vela és a romániai válságstábot irányító Raed Arafat doktor is.

Ludovic Orban arra utasította a kormány tagjait, hogy szigeteljék el magukat, és csakis telefonon, elektronikus úton lépjenek kapcsolatba egymással, munkatársaikkal. Azt is közölte, hogy a kormány minden tagjától, akik kapcsolatba kerültek fertőzött kollégájukkal, mintát vesznek, elvégzik a koronavírus-tesztet, és a vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák.

Ludovic Orban nem vesz részt az államelnökkel, Klaus Iohanisszal mára tervezett megbeszélésen sem, melyen azt kellett volna megvitatniuk, hogy ki legyen az új miniszterelnök-jelölt, miután tegnap visszaadta megbízatását Florin Câțu.

A sajtótájékoztató közepén Ludovic Orban azt tanácsolta a jelen levő újságíróknak, hogy miután több ízben is találkoztak, beszélgettek honatyákkal, a szenátus személyzetével, maguk is vonuljanak önkéntes karanténba legalább 14 napig.

Romániában egyre aggasztóbb a helyzet, a koronavírus-járvány olaszországi terjedése óta több mint egymillió (!!) vendégmunkás tért onnan haza. (Legtöbbjük feketén dolgozott Olaszországban, így attól tarthattak, hogy esetleges kórházi kezelésükért hatalmas összeget kellett volna fizetniük, Romániában a sürgősségi eseteket akkor is ingyen kezelik, ha nincs egészségbiztosításuk.) Közülük került ki a legtöbb igazolt fertőzött vagy csak vírushordozó beteg is. Eddig (pénteken délig) 72 fertőzöttet szűrtek ki. Halálos kimenetelű megbetegedés még nem történt.

Hétfőn jelentette be a kormány, hogy betiltják az 1000 résztvevőnél nagyobb rendezvényeket. Kedden már a 100-nál több résztvevőre számító eseményeket is betiltották. Bezártak a bölcsődék, óvodák, iskolák. Az egyetemeken is felfüggesztették az oktatást.

Az egyházak elöljárói közölték, hogy törlik a nagyobb embertömeget megmozgató rendezvényeket pünkösdig. Így elmarad a Magyar Református Egyház Marosvásárhelyre tervezett egységnapja is.

A járványügyi szakértők szerint a következő napokban növekedni fog a fertőzöttek száma, mivel az Olaszországból hazatérők közül sokan fittyet hánynak az orvosi ajánlásokra.