2024. április 20., szombat

Újabb Pető-kurzus indult Zentán

Vasárnap nagyszabású konferencia keretében összegzik a Kárpát-medencei tapasztalatokat

Négy csoport és huszonegy fő számára indult el Zentán a 14. Pető-kurzus, aminek alkalmából Perpauer Attila, a község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja, valamint Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke tartottak sajtótájékoztatót szerdán a zentai városházán, ahol Jerasz Anikó a hatéves múltra visszatekintő vajdasági konduktív nevelési eljárást mutatta be.

Jerasz Anikó és Perpauer Attila a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Jerasz Anikó és Perpauer Attila a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

– A Pető András orvos, konduktor által kidolgozott speciális rehabilitációs gyógymód a gyógyítás és a nevelés különleges ötvözete, amely nagyon sok központi idegrendszeri sérüléssel élő embernek segített az elmúlt időszakban. A kurzusokon a páciensek és hozzátartozóik elsajátíthatják azokat a feladatokat és gyakorlatokat, amelyeket később odahaza, a konduktorok jelenléte nélkül is tudnak végezni. A szűréseken az elmúlt hat évben több mint háromszázan vettek részt, a kurzusokon pedig mintegy kétszáznyolcvanan. A visszajelzések pozitívak, folyamatos jobbulásról számolnak be nekünk. Ez a statisztikai adatokkal együtt azt mutatja, hogy nagyon nagy szükség volt erre a hiánypótló programra Vajdaságban – emelte ki Jerasz Anikó, aki a jelenlegi kurzus kapcsán hozzátette, azon huszonegy fő vesz részt, akikkel négy csoportban dolgoznak a konduktorok: sor kerül baba-mamás foglalkozásra, indult egy iskoláscsoport, valamint egy-egy csoport a sclerosis multiplexszel, illetve a Parkinson-kórral élők számára is. Emellett tartanak egyéni foglalkozásokat is.

Perpauer Attila elmondta, március 8-án a Zentai Magyar Kamaraszínházban és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ új közösségi terében tartják meg a Kárpát-medencei konduktív pedagógiai fejlesztőprogram első ünnepi ülését, amelyen az elmúlt évek tapasztalatait összegzik majd.

– A konduktív fejlesztés a Nemzetpolitikai Államtitkárság kiemelt jelentőségű projektje, amelynek keretében nemcsak nálunk, hanem Erdélyben, a Felvidéken és Kárpátalján is folytatnak szűréseket és kurzusokat. A konferenciára ezeknek a területeknek a képviselői érkeznek, akik a regionális projektek vezetőiként beszámolnak a tapasztalataikról. A konferencia szervezője a Semmelweis Egyetem Pető András Kara, házigazdája pedig Zenta község önkormányzata lesz – magyarázta Perpauer Attila, aki hangsúlyozta, hogy a projektben a Magyar Nemzeti Tanács is aktívan részt vesz, hiszen a konduktív fejlesztés Vajdaságban az MNT-nek köszönhetően valósul meg.