2024. április 20., szombat

Megújult a Zeneiskola

Ünnepélyes koncerttel köszönték meg a támogatást

A Topolyai Alapfokú Zeneiskola székházának nyáron megújult tetőszerkezete, és más, az intézménynek folyósított tartományi támogatás apropóján szerveztek ünnepi koncertet szerdán este az intézmény koncerttermében. A zenede ezzel fejezte ki köszönetét a már jóváhagyott további támogatásért is, hiszen tavaszra szabadtéri koncertpódium épülhet az udvarában.

A Topolyai Alapfokú Zeneiskolában megtartott koncert fellépői, Csőke Noémi és Sergej Skeledžija felkészítő tanáraikkal, Diósi Rózsa igazgatónővel, és a díszvendégek, Kislinder Gábor, Pásztor István és Nyilas Mihály (Ótos András felvétele)

A Topolyai Alapfokú Zeneiskolában megtartott koncert fellépői, Csőke Noémi és Sergej Skeledžija felkészítő tanáraikkal, Diósi Rózsa igazgatónővel, és a díszvendégek, Kislinder Gábor, Pásztor István és Nyilas Mihály (Ótos András felvétele)

Az ünnepi koncert díszvendége volt Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, és Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, valamint Kislinder Gábor, Topolya község elnöke. A hangversenyen zongorajátékkal fellépett a tanintézmény korábbi diákja, a jelenleg Kecskeméten tanuló Csőke Noémi, és Sergej Skeledžija tehetséges hegedű szakos diák, akit édesanyja, Nera Skeledžija kísért zongorán.

A koncert előtt Pásztor István, a tartományi parlament elnöke nyilatkozatában méltatta a topolyai zenei intézményben folyó munka értékét.

– A Topolyai Alapfokú Zeneiskola falai között, és az intézményben dolgozók tekintetéből olyan energiákat érzékelhetünk, ami mindenféle támogatást megérdemel. Meglátásom szerint a jövőben jelentősen több tartományi hátszelet kell, hogy kapjon ez az intézmény, ezzel a topolyai önkormányzat is, a zenede fenntartása, és a munkakörülményei javítása szempontjából. A felnövekvő generáció számára a hangszertudás egy egész életen át elsajátított léleknemesítő és értékes tudás, attól függetlenül, hogy a zenei tanulmányaikat folytató kisdiákoknak csupán kis százalékából lesz hivatásos zenész – nyilatkozta Pásztor István a médiának.

Diósi Rózsa igazgatónő elmondta, hogy a zeneiskola évszázados székházának tetőszerkezetét közel 5 millió dinár értékben sikerült lecserélni. A munkálatok során lehetőségük nyílt egy 60m2-es fedett részt is kiépíteni az udvarban, illetve egy minőségi koncertzongorát is kaptak ajándékba, amire már nagyon régen vártak.

– Az ünnepi koncertünket azért szerveztük meg, mert az elmúlt időszakban több, nagyobb szabású anyagi segítséget kaptunk a tartományi kormány közreműködésével, összesen 7 millió dinár értékben. E nélkül nem tudtuk volna felújítani teljes egészében a székházunk jelentősen megromlott állapotú tetőszerkezetét, és nagy szükség volt már arra, hogy az udvarunk egy részét lefedjük, hiszen diákjaink, a koncertjeinkre érkező vendégeink csapadékos időben körülményesen jutottak be a zenede több helyiségébe. Igor Mirović tartományi kormányfő augusztusban tett látogatása alkalmával két ajándékkal érkezett hozzánk. Egy új, minőségi, japán gyártmányú, fekete színű K. Kawai koncertzongora ígéretével. A hangszer csodálatos akusztikáját december óta tudjuk élvezni, és az ajándékkoncertünkön is hallhatjuk – nyilatkozta az igazgatónő.

További jó hír iskolánk számára, de egész Topolya művelődési életében is új fejezet nyílhat általa, hogy tavaszra 1 millió 200 ezer dinár értékben megkezdhetjük az udvarunk hátsó részében megálmodott szabadtéri koncertpódium építését – nyilatkozta Diósi Rózsa, a 300 diákkal és 32 oktatóval működő zenei tanintézmény vezetője.