2024. április 20., szombat

Bátor döntés nehéz időkben

A tervezett ütemben épül a Zeneiskola

Miloš Vučević polgármester tegnap megtekintette az új Balett- és Zeneiskola épületében folyó munkálatokat.

Az oktatási intézmények vezetői a látogatás során elmondták, nemsokára valóra válhat régóta dédelgetett álmuk, és megnyílhat az új objektum.

Az Isidor Bajić Zeneiskola már 111 éve, a Balettiskola pedig 72 éve „albérletben” tevékenykedik. –Amióta utoljára itt jártam, azóta jelentősen előrehaladtak a munkálatok, csodálatos, modern új épületbe költözhet majd a két oktatási intézmény. Többek között két koncertterem áll majd a tanulók és tanáraik rendelkezésére. Elégedett vagyok, hogy a terveinket sikerült megvalósítani, és hogy egyre több pozitív visszajelzés érkezik az új épülettel kapcsolatban, olyanok is dicsérik, akik a projektum kivitelezésének kezdetén megkérdőjelezték a tervünket. Az objektum megépülésével olyan környezetet biztosítunk a tanulók számára, amely a legmagasabb sztenderdeknek is eleget tesz, és ezáltal újabb lendületet adunk a város kulturális fejlődésének. Ha nem történik semmilyen kellemetlen meglepetés, akkor a diákok jövőre, a második félévben (2021 januárja), már benépesíthetik az új épületet. Új oktatási és kulturális központot kapunk, a nagyobb koncertterem 450 fő fogadására lesz alkalmas, a kisebben pedig 200-an férnek el. Elvárom, hogy a kivitelezők tartsák magukat a projektumtervezetben előírt határidőkhöz, de egy ilyen, nagy méretű építkezésnél nem lehet mindig mindent pontosan előrelátni. Önkormányzatunk mostanáig 2.200.000.000 dinárt irányozott elő az Balett- és Zeneiskola megépítésére, az idén pedig további 490 milliót különítettünk el a költségek fedezésére. Abban az esetben, ha politikailag stabil marad a kormányzat, az idén még 350 millió dinárt költünk az építkezések befejező fázisára, ami azt jelentené, hogy teljes mértékben kifizetjük az új objektum megépítésének a költségeit. Az a legfontosabb, hogy a projektum tervezésénél nagyon sok szakmabeli vett részt, így az objektum a következő 100 évben is funkcionális lesz – mondta Újvidék polgármestere.

Radmila Rakin-Martinović, az Isidor Bajić Zeneiskola igazgatója úgy fogalmazott, hogy Újvidéken épül Európa talán legmodernebb balett- és zeneiskolája.

– A hagyományainkat tiszteletben tartva, az oktatási intézmény új objektumát az újvidéki önkormányzat finanszírozza. Nehéz időket élünk, ilyenkor nehéz bátor döntéseket hozni, de a zene- és a balettiskola új épületének a megépítése ezek közé tartozik. Ahhoz, hogy mecénás legyen valaki, minden lehetőt meg kell mozgatnia, mert az ilyen befektetéseket nem „díjazzák” különösen. Az iskola 2500 diákot fogadhat, de a tervek szerint az iskoláskor előtti gyermekek számára is ajtót nyit majd egy idő után, hogy a fiatal tehetségek „keltetője”, valamint a oktatásban dolgozók továbbtanulását biztosító intézmény legyen – mondta Rakin-Martinović.