2024. április 26., péntek

Lágy fuvolatrillák zongorával kísérve

Drahos Béla koncertje nyitotta meg a Femus nemzetközi fúvószenei fesztivált

Csütörtök este vette kezdetét a 10. Femus nemzetközi fúvószenei fesztivál, amelynek nyitókoncertjét a szabadkai Városháza dísztermében rendezték meg. Fellépett Drahos Béla magyarországi fuvolista, akit Bajić Ágnes zongorista kísért.

– Ma este egy kicsit körüljártuk a zeneirodalmat a barokktól napjainkig. Bartókig bezárólag szerettük volna ennek a hangszernek a varázslatos erejét bemutatni. A közönség hallhatott műveket a barokk, a klasszicizmus és a késő romantika korszakából. Természetesen Bartók Béla gyűjtését sem szerettem volna kihagyni, így magyar népdalokat is játszottam. A népdalokat nem én hangszereltem át fuvolára. A furulya egy népi hangszer, és innen már csak egy ugrás a fuvola. Ez természetesen kihívás is, hiszen a népzenei hangzást is fel kell idézni a fuvolajátékkal. Remélem, hogy ezt sikerült elérnem – nyilatkozta lapunknak Drahos Béla. A fuvolaművész tagja a Femus bírálóbizottságának. A versennyel kapcsolatban elmondta, hogy bárhova megy, fantasztikus tehetségekre bukkan. Úgy gondolja, hogy a zsűrinek nehéz dolga lesz, hiszen a legjobb zenészekből a legkiemelkedőbbeket kell kiválasztania. Nagy várakozással néz elébe a versenynek.

Az est folyamán Händel, Bach, Mozart és Doppler művei csendültek fel. A fuvola és a zongora kettőse egy teljesen más világba repítették el a közönséget. A vastaps nem maradt el. A fellépők ráadásként eljátszottak néhány Csík megyei népdalt Bartók gyűjtéséből. Emellett a publikum hallhatott egy részletet Gluck Orfeusz és Euridiké című operájából.

A Femus nemzetközi fúvószenei fesztiválon csaknem hetven fiatal zenész mérettetik meg három hangszerágazatban, vagyis fuvolán, klarinéton és szaxofonon. A versenyzők Szerbiából, Magyarországról, Montenegróból, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából érkeztek. A Femus szervezője az Electe művészeti egyesület.