2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

A túlzott buzgalom csak pánikkeltésre jó

A nemzetközi járványellenes óvintézkedéseknek észszerű határokon belül kellene maradniuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően, és nem lenne szabad beárnyékolniuk a különböző területeken zajló együttműködést – fogalmazott Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő elmondta: a járvány kitörése óta Kína soha nem látott mértékű, szigorú óvintézkedéseket léptetett életbe, amelyek közül számos messze túlhaladja a WHO ajánlásait, illetve a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban (IHR) foglaltakat. A WHO február 3-án kiadott jelentése szerint Kínán kívül eddig 153 fertőzöttet diagnosztizáltak, számuk kevesebb mint egy százaléka a Kínán belül eddig azonosított fertőzötteknek – tette hozzá, rámutatva: 2009-ben az Egyesült Államokból kiindult H1N1 vírus okozta járvány a világ 214 országába és régiójába terjedt szét, Peking erőfeszítéseinek köszönhetően az új koronavírus határokon túlra terjedését azonban sikerült hatékonyan megfékezni.

A 2009-es H1N1, a 2012-es MERS (közel-keleti légúti szindróma), és a 2014-es ebolajárvány halálozási aránya mind messze meghaladta az új koronavírus- járvány 2,1 százalékos halálozási arányát, február 1-je óta pedig a betegségből felgyógyultak száma folyamatosan felülmúlja a betegség halálos áldozataiét.

A WHO annak érdekében nyilvánította nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek az új koronavírus-járványt, hogy szükség esetén a fejletlenebb egészségügyi rendszerrel bíró, emiatt a járvány kezelésére fel nem készült országok is megfelelő nemzetközi segítséget kaphassanak. A WHO azonban nem támogatja a Kínára vonatkozó utazási és kereskedelmi korlátozásokat – emlékeztetett a szóvivő –, és megerősítette azt az álláspontját, hogy Kína képes legyőzni a járványt. Hua Csun-jing rámutatott: ennek ellenére éppen a megbízható egészségügyi ellátási rendszerrel bíró fejlett országok némelyike vezetett be szélsőséges korlátozásokat Kínával szemben, figyelmen kívül hagyva a WHO ajánlásait.

A szóvivő előző nap azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy túlreagálta a helyzetet a Kínából utazókra bevezetett ideiglenes beutazási tilalommal. „Az amerikai kormányzat semmiféle számottevő segítséget nem nyújtott, viszont elsőként evakuálta konzulátusának dolgozóit Vuhanból, elsőként tett javaslatot nagykövetségi dolgozóinak részleges visszahívására, valamint elsőként vezetett be beutazási tilalmat a kínai utazókra” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint a felsorolt intézkedések csupán félelemkeltésre jók, ezáltal rossz példát mutatnak a többi országnak.

A WHO a légijáratok újraindítását szorgalmazza

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatokat dolgoz ki a légijáratok újraindításához Kínába – közölte Sylvie Briand, a WHO globális vészhelyzetekre történő felkészüléséért felelős igazgatója tegnap Genfben.

Közölte azt is, hogy a WHO a héten telefonos konferenciát tart az utazási és turisztikai ágazatok képviselőivel. A megbeszélések célja, hogy újraindulhassanak a légijáratok Kínába. Olyan javaslatok kidolgozásán fáradozik, amelyek az utasszállítást végző repülőgépek legénységének védelmét szolgálják a koronavírussal szemben.

„Konkrét ajánlásokat kell megfogalmaznunk ezekkel a vállalatokkal, hogy a személyzeteik biztonságban, védve érezhessék magukat, s újraindulhassanak a járatok Kínába” – jelentette ki a WHO illetékese.

Hangsúlyozta, nem indokolt világméretű járványról beszélni a közép-kínai Vuhanból szétterjedt új koronavírus esetében, inkább olyan megbetegedésről, amelynek több gócpontja van.

A WHO-tisztségviselő beszélt arról is, hogy bár az új típusú koronavírussal (2019-nCoV) fertőzötteknek védőmaszkot kell hordaniuk, ám azokat, akik nem mutatják a betegség tüneteit, a maszkok nem fogják százszázalékosan megóvni. Ehhez ugyanis gyakori kézmosásra és más higiéniai intézkedésekre van szükség.

Eddig 19 ország jelezte, hogy a járvány miatt intézkedéseket hozott, illetve korlátozásokat léptetett életbe. A WHO együttműködik ezekkel az országokkal, s reméli, hogy változtatnak azon politikájukon, hogy hazaszállítják állampolgáraikat Kínából.

A WHO-tisztségviselő szót ejtett arról is, hogy a vírus miatt elhunyt, illetve súlyos tüneteket mutató páciensek főleg olyanok, akik valamilyen előzetes betegségben szenvednek, vagy idősek.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg Vuhanban. A közép-kínai városból indult járvány 24 országot ért el bizonyítottan. A vírus több mint 20 ezer embert fertőzött meg, a túlnyomó többségüket Kínában. Az ázsiai országon kívül csupán nagyjából 150 fertőzést jelentettek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 400 felett van, Kína szárazföldi részén kívül két haláleset történt, egy a Fülöp-szigeteken, egy Hongkongban.