2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

A rémhírek gyorsabban terjednek a vírusnál

A koronavírus elleni küzdelem egyik fontos eleme az álhírek, szóbeszéd és a félretájékoztatás elleni fellépés, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttműködik a Google internetes keresőrendszerrel annak érdekében, hogy a koronavírus témájában indított kereséseknél a WHO által közölt hiteles információk jelenjenek meg először. Több közösségimédia-platform, például a Twitter, a Facebook, a Tencent és a TikTok is lépéseket tett azzal a céllal, hogy korlátozza a hamis információk terjedését a vírussal és a járvánnyal kapcsolatban.

E lépésekről Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója számolt be a szervezet végrehajtó testületének tegnapi genfi értekezlete előtt, közölve azt is, hogy nincs szükség olyan intézkedésekre, amelyek feleslegesen megbolygatják a nemzetközi kereskedelmet és az utazásokat. A szervezet arra biztat minden országot, hogy csak bizonyítékokon alapuló és következetes lépéseket tegyen.

A járvány kezdete óta számtalan megtévesztő rémhír és összeesküvés-elmélet ütötte fel a fejét az interneten az új koronavírussal kapcsolatban. A WHO igyekszik azonosítani és felszámolni azokat a leggyorsabban terjedő rémhíreket, amelyek akár egészségügyi károkat is okozhatnak, amennyiben alaptalan óvintézkedéseket és hamis gyógymódokat javasolnak. Az ENSZ szakosított szervezete komoly erőfeszítéseket tesz például a közösségi médiában működtetett csatornáin is annak érdekében, hogy bizonyítékokkal alátámasztva megcáfolja ezeket a hamis híreket a vírussal kapcsolatban.

A WHO múlt csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt. Bár a szervezet akkor is kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, számos ország mégis úgy döntött, átmenetileg nem engedi be a Kínából érkező repülőjáratokat.

A WHO vezetője szerint ha az új koronavírus gócpontja környékén (a kínai Hupej tartományban) megteszik a megfelelő erőfeszítéseket, akkor a fertőzés terjedése más térségekbe minimális mértékű és lassú lesz, és a járványt ellenőrzés alatt lehet tartani.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhan városban. Tedrosz hétfői tájékoztatása szerint mára 23 országra terjedt át a betegség. A több mint 17 300 fertőzött túlnyomó többségét Kínában regisztrálták, Kínán kívül csak 151 fertőzést jelentettek. A halálos áldozatok száma 360 felett van, Kínán kívül egyetlen haláleset történt.

Oroszország kitoloncolni készül a fertőzött külföldieket

A koronavírus elleni védekezés nemzeti terve lehetővé teszi a fertőzött külföldi állampolgárok kitoloncolását – jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a hétfői moszkvai kormányülésen. Misusztyin rámutatott, hogy a nemzeti védekezési terv a megbetegedett külföldiek kitoloncolása mellett lehetővé teszi más korlátozó intézkedések, egyebek között az elkülönítés és a karantén bevezetését is.

Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes közölte: az orosz légierő gépei hétfőn indulnak Kínába, hogy kimenekítsék a leginkább fertőzött Hupej tartományból az onnan hazatérni kívánó mintegy 130 orosz állampolgárt. Hozzátette, hogy Oroszország hamarosan humanitárius segélyt küld Kínába, s az ehhez szükséges papírmunka már elkezdődött.

A holokauszthoz hasonlította a határlezárásokat

Bocsánatot kért a zsidó államtól Kína izraeli ügyvivő nagykövete amiatt, hogy az új koronavírus miatti határlezárásokat ahhoz az időszakhoz hasonlította, amikor a holokauszt idején számos ország hátat fordított a zsidó menekülteknek.

Taj Jü-ming korábban egy Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kínai állampolgárokra a járvány miatt kirótt utazási korlátozások, illetve tilalmak azokra a régi időkre, régi történetekre emlékeztetik őt, amelyek a második világháború alatt, az emberi történelem legsötétebb napjaiban, a holokauszt idején estek meg. „Több millió zsidó embert meggyilkoltak, és sok ország hátat fordított a segítséget kérő zsidó menekülteknek. Csak nagyon-nagyon kevés ország nyitotta meg előttük a kapuit, ezek egyike volt Kína” – fejtegette a kínai diplomata.

Kína izraeli nagykövetsége aztán vasárnap közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, nem állt szándékukban a holokauszt sötét napjait a jelenlegi helyzethez, illetve a koronavírus miatt foganatosított izraeli intézkedésekhez hasonlítani. A nagykövetség hozzátette: bocsánatot kérnek azért, ha valaki rosszul értelmezte az üzenetüket.

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében Izrael múlt csütörtök óta nem engedi be területére a közvetlenül Kínából érkező repülőjáratokat, és az egészségügyi minisztérium felhatalmazta az izraeli határőröket arra, hogy megtagadják a belépést azoktól a nem izraeli állampolgároktól, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Azokat az izraelieket pedig, akik Kínából érkeztek haza, felszólították, hogy két hétig ne menjenek közösségbe.