2024. március 29., péntek
BRASSÓBÓL

Felelőtlenségi indítvány

A jóslatoknak megfelelően az Orban-kormány felelősséget vállalt a törvényhozásban, hogy már a tavaszi választásokon két fordulóban választják meg a polgármestereket. Erre a Szociáldemokrata Párt (SZDP) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Nemzeti Liberális Párt (NLP) kormánya ellen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja az indítványt, de azt már előre jelezte, hogy nem szavazza meg – ha az Orbán-kormány megbukik – a szocdemek javasolta miniszterelnököt.

A Nemzeti Liberális Párt újrafogalmazta a nyertes-nyertes játszma elméletét olyatén, hogy vagy én nyerek, vagy én nyerek.

Ha ugyanis átmegy az ellenzék bizalmatlansági indítványa, közelebb kerül az NLP az oly nagyon óhajtott előrehozott választásokhoz, amelyet mihamarabb le szeretne tudni, még amíg népszerűsége tart. Ráadásul nem kétfordulós lesz a polgármester- választás, hanem a legtöbb szavazatot megszerző jelölt lesz a győztes. S ez – ha őszinték vagyunk – kedvez a liberális pártnak, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség, a liberálisok legfőbb ellenfele pedig nem erősödik meg.

Ha nem megy át a bizalmatlansági indítvány, lesz kétfordulós polgármester-választás, azzal lehet kampányolni, hogy a liberálisok a demokrácia bajnokai. És… – meglepő vagy sem – a miniszterelnök máris pedzette, hogy ebben az esetben lemond. Az előrehozott választás reményében.

Igaz, hogy ez kockázatos lenne, hiszen a képviselők valószínű bárkit megválasztanának miniszterelnöknek, ha az első körben nem is, a második alkalommal biztosan, csakhogy kitölthessék mandátumukat. De ez csak Ludovic Orbánnak lenne kockázat, az előrehozott választás fő szorgalmazójának, Klaus Iohannis elnöknek már nem, hiszen ő jelöli majd a kormányfőt. Iohannis azt ígérte, hogy másodszor is Orbant látná szívesen a miniszterelnöki székben, de a román politikai életben az ígéret szép szó…

Elég csak arra utalni, hogy Ludovic Orban is megígérte az RMDSZ-nek, sőt szerződést is aláírt, hogy nem fogja kormányrendelettel vagy felelősségvállalással módosítani a választási törvényt. (A magyar érdekvédelmi szervezet azért akarja ezt elkerülni, mert kétfordulós választási rendszer esetén elveszítheti polgármestereinek és tanácsosainak 20 százalékát, azokon a településeken, ahol a románok többségben vannak.)

Most – a Velencei Bizottság ajánlása ellenére – kevesebb mint fél évvel a választások előtt, mégis megtette. Igaz, hogy másfelől nézve – és Romániában mindig másfelől kell nézni a politikusok döntéseit –, szinte ugyanakkor ígérte meg a Mentsétek Meg Romániát Szövetségnek, hogy még kormányrendelet vagy felelősségvállalás árán is meg fogja változtatni a jogszabályt.

A bizalmatlansági indítványról jövő héten szavaznak.