2024. április 25., csütörtök
TORDAI MŰVELŐDÉSI NAPOK

Szombaton megnyitó

Február elsején kezdődik a XIX. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. A szombati rendezvény a magyar kultúra napja és a százéves tordai színjátszás jegyében zajlik.

Felvételünk a tavalyi megnyitón készült (Kecskés István felvétele)

Felvételünk a tavalyi megnyitón készült (Kecskés István felvétele)

Az ünnepi műsor kezdete előtt a helybeli Művelődési Otthon előcsarnokában megnyílik A tordai színjátszás 100 éve elnevezésű fényképkiállítás. A kiállítást Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitja meg 18.30-kor. Az ünnepi műsor kezdetén köszöntőt mond Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki egyben megnyitja a rendezvényt.

A program művelődési részében fellépnek a helybeli Petőfi Sándor ME néptáncosai és citerásai, a törökbecsei Csalogató néptánccsoport, az újvidéki Európa Kollégium néptánccsoportja, az erdélyi Mezőbergenye Kincsásók néptánccsoportja és a Fokos zenekar.

A következő két hónapban a rendezvénysorozat keretében a tordaiak és vidéken élő magyarok számára gazdag művelődési és szórakoztató műsort készítettek a szervezők.

Február 7-én rockest szerepel a műsoron, február 15-én lesz a nagykikindai Egység MME színjátszóinak a vendégszereplése. A fényképkiállítással egybekötött Magyar Szó-élőújság február 21-én lesz. A nagybecskereki Madách amatőr színház vendégszereplését február 29-ére tervezik, március 7-én pedig kézimunka-kiállítást nyitnak meg, valamint a tiszaalpári testvértelepülés műkedvelői mutatkoznak be. A szabadkai Népszínház társulata március 14-én lép fel. A rendezvénysorozat egyik megszokott záróeseményét a három Kárpát-medencei Torda műkedvelőinek a találkozója március 21-én tarják meg. Az idei tordai művelődési napok utolsó rendezvénye március 28-án lesz, amikor a tóbai amatőr színjátszók lépnek fel.