Nagykorú lett az Őseink Zenéje

Szombaton este Szenttamásra várják a népzenekedvelőket

Paraczky László

2020. január 29., 18:54

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Idén újra a szenttamási Városi Sportcsarnok ad otthont az Őseink Zenéje népzenei rendezvénynek. Az előkészületek hónapok óta folynak, a szervezőbizottság folyamatosan ülésezik, és mintegy 10 nappal ezelőtt megtörténtek az utolsó simítások is a február 1-jén sorra kerülő rendezvényre. Kiss Csaba, a szervezőbizottság oszlopos tagja már a kezdetektől fogva magára vállalta a hatalmas munka koordinálását:

Az Őseink Zenéje című rendezvény 2002-ben indult azzal a céllal, hogy bemutassa a Kárpát-medence népzenéjét. Ápolja, megőrzi és továbbadja a táncházi zenét. Azokhoz is szól, akik nem foglalkoznak népzenével és néptánccal, velük is szeretné megismertetni, megszerettetni ezt a világot. Az egész estet betöltő rendezvény arról ismerhető fel, hogy a téli ,,bálszezon” kezdetén elsősorban a Vajdaságban tevékenykedő legjobb vonós népzenei együttesek mutatkoztak be, mellettük minden évben fellép egy külföldi, magyarországi, romániai zenekar is vendégként, valamint néhány táncos, a vajdasági tánccsoportok tagjai, akik színesebbé teszik a műsort. Célunk között szerepel, hogy azokkal is, akik nem foglalkoznak népzenével, néptánccal, de mégis eljönnek a koncertre, megismertessük, közelebb hozzuk, esetleg megszerettessük a magyarság zenei és tánchagyományát, a koncertet követően ugyanis bekapcsolódhatnak egy rövid táncoktatásba, minden évben hajnalig tartó táncházzal zárjuk az Őseink Zenéjét. Mindannak ellenére, hogy rendezvényünk a magyarság hagyományait, kultúráját dolgozza fel, szép számú szerb ajkú közönséggel is büszkélkedhetünk. Amikor az idei szervezés elkezdődött, sokat gondolkodtunk azon, hogy a 18., azaz az idén immár „nagykorúvá vált” találkozóra vigyünk-e be valami újat, azonban a szervezők többsége úgy döntött, ezzel inkább várjuk meg a 20. születésnapot. Így az idén és jövőre is marad az eddig jól bevált tartalom, hiszen minden alkalommal telt házzal büszkélkedhetünk. Rendezvényünk plakátjaiért számtalan dicséretet kaptunk, látogatóink közül sokan gyűjtik is az Őseink Zenéje plakátjait. Az idei plakáttervet a szenttamási Szabados Zsófi, az újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatója készítette. Rendezvényünket évek óta követik a hazai és külföldi médiaházak újságírói ‒ nyilatkozta lapunknak Kiss Csaba, a rendezvény koordinátora.

Az idei fellépők: Toldi István kupuszinai mesemondó, aki 120 mesét tud, és nemcsak gyermekeknek, hanem felnőtteknek is mesél. A Rozsdamaró zenekar 2000-ben alakult Szegeden. 2004-ben jelent meg első önálló lemezük Egykor és most… címmel. 2005-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. A zenekarvezető Csonka Ferenc a Népművészet Ifjú Mestere, Halmos Béla-vándordíjas prímás. Budapestről érkezik a Tindia zenekar. Zenéjük legalább annyira moldvai népzene, mint egy belső zarándokút: minden dalban ott van a visszafogott nőiség misztikuma és az elköteleződés a csángó zenei kultúra iránt. A szenttamási Bódorka leánykórus a helyi Pitypang Néptáncegyüttesen belül alakult 2017-ben. A csoport rövid idő alatt több elismerést és díjat hozott haza. Az idei rendezvényen is lesznek táncosok, mégpedig a helyi Bard Művelődési Egyesület néptáncosai, akik az idén januárban ünnepelték fennállásuk 35. évfordulóját.

Az Őseink Zenéje kísérőrendezvényét ugyancsak az Arany János Magyar Művelődési Egyesület szervezi: a gyerekek 18 órától a sportcsarnok kistermében Toldi István mesemondóval barátkozhatnak.

A népzenei rendezvény támogatója Szenttamás Község, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap. A belépés díjtalan. A szervezők szeretettel várnak minden népzenekedvelőt.

 

 

 

 

 


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége