2024. április 25., csütörtök

Profit, vagy szabadság a mozgatórugó?

Ana Brnabić szeretné, ha az N1 ismét elérhetővé válna az állami kábeltelevízió kínálatában

Mind több közéleti szereplő, újságíró és ellenzéki politikus reagál Ana Brnabić miniszterelnök azon megállapítására, hogy az N1 Tv eredményesebb politikai ellenfél minden ellenzéki politikai pártnál. Vasárnap este a Pink Tv-ben vendégeskedve az N1 Tv, azaz a United Group és a Szerbiai Telekom között (az előbbinek az állami kábeltelevíziós kínálatból való kizárása miatt) kialakult vitának a kapcsán a miniszterelnök közölte, miközben a két gazdasági társaság közötti belső, írásos kommunikáció másolatát lebegtette: „Az N1 kampánya mostanra politikai kampány jellegét öltötte magára. Az összes, ellenzéki beállítottságú párt kampánya közül az N1 kampánya a leghatékonyabb. Ebben a kampányban az N1 számomra politikai párttá nőtte ki magát.”

Ana Brnabić megszegte a polgárok szabad tájékoztatáshoz, illetve szabadsághoz való jogát, értékelte a miniszterelnök szereplését követően Zoran Živković, az Új Párt elnöke a Danas napilap hírösszeállítása szerint, továbbá javasolta az N1 jogászainak, hogy pereljék be Ana Brnabićot.  

– A miniszterelnök vádjai a lehető leggyalázatosabbak, amelyek még veszélyeztethetik is az N1-et. Megtörténhet ugyanis, hogy az említett tömörülés valamelyik „elmebeteg” támogatója nem szavakkal, hanem más eszközökkel próbálja majd megoldani a problémákat. A polgároknak és a nemzetközi közösségnek az N1 védelmére kell kelniük, hiszen egyike azoknak a tényezőknek, amelyek Szerbiát normális országgá teszik, éppen ezért óhajtja a hatalom megsemmisíteni – fogalmazott Zoran Živković.

Jugoslav Ćosić, az N1 Tv igazgatója a médiaház ellen öt évvel ezelőtt elkezdődött kampány folytatásaként tekint a miniszterelnök azon megállapítására, hogy az N1 politikai párt. Mint hozzátette, ez különösen nevetséges kijelentés az öt legnagyobb nemzeti televíziócsatorna szerkesztéspolitikáját figyelembe véve.

– Számunkra az a legfontosabb, hogy miként vélekednek rólunk a nézők, a tisztségviselők álláspontja ehhez viszonyítva nem mérvadó. Mellékesen ugyanabban a műsorban az USA nagykövete is kifejtette, hogy jó lenne, ha az N1 műsora minél több polgár számára lenne elérhető, különösen a választások előtti időszakban – fejtette ki Jugoslav Ćosić.

Ana Brnabić alátámasztotta, hogy Szerbiában a törvények előtt nem mindenki egyenrangú – ekképpen reagált a nyilatkozatra a United Group, hozzátéve közleményében, hogy a miniszterelnök úgy próbálja beállítani a dolgokat, mintha a United Group saját magát törölte volna a Telekom kínálatából, vagy ellehetetlenítette volna, hogy továbbra is szerepeljen a kínálatban. A Szerbiai Telekom és a United Group közötti szerződés lejártát követően előbbi nem sugározhatta tovább utóbbi csatornáit, olvasható a folytatásban, mint ahogyan az is, hogy a United Group azért utasította el a tárgyalások folytatását a Supernovával, mert az nem létező jogi személy. A miniszterelnök nyilatkozatát követően semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a Szerbiai Telekom, az államvezetés támogatásával, eliminálná a United Group keretében működő csatornákat, nyomatékosítják a közleményben.

Nem sokkal ezt a közleményt követően Ana Brnabić tegnap megismételte, hogy a United Group csatornái azért nem szerepelnek többé a Telekom kínálatában, mert előbbi követelte azok sugárzásának megszüntetését. Egyébként nem kívánta magát beleártani a United Group és a Szerbiai Telekom közötti üzleti vitába, ám mivel az ügy politikai kampánnyá nőtte ki magát, egyszerűen nem tehetett mást, mondta a miniszterelnök, aki szerint mindennek semmi köze a sajtószabadsághoz, vagy az N1-hez, sokkal inkább a profit utáni vágy áll a háttérben, „tekintettel a Sportklub csatornák népszerűségére”. Ana Brnabić végül arra kérte mindkét felet, hogy a gazdasági vita lezárásáig tegyék lehetővé az N1 újraintegrálását a Telekom kínálatába.

Kibertámadás áldozata az N1

Ma a kora reggeli óráktól elérhetetlen volt úgy az N1 Tv honlapja, mint mobiltelefonos alkalmazása. Késő délután a honlap ismét működött, a mobiltelefonos alkalmazás azonban nem. Az N1 illetékeseinek elmondása szerint a Kínából irányított DDos támadás áldozatául estek, amelynek okán az említett mindkét rendszert, illetve azok szervereit annyira leterhelték, hogy azok összeomlottak. Az N1 kételkedik abban, hogy véletlen egybeesésről lenne szó, a médiaház értékelése szerint indokolt a kérdés, hogy vajon a kibertámadás nem a United Group elleni kampány része-e.