2024. március 29., péntek

Egekbe nyúló költségek

Az idén 3,4 millió dollárba kerül Donald Trumpnak és kíséretének a látogatása

Több média is minden idők egyik legköltségesebb kétnapos tartózkodásának ítéli Donald Trump amerikai elnök davosi részvételét az ötvenedik alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórumon. Az amerikai adófizetők pénzéből az idén 3,4 millió dollárt kellett elkülöníteni az elnöknek és kíséretének az utazási és tartózkodási költségeire – írja a Quartz portál.

A csaknem három és fél millió dollár a gépjárműbérlés és szállodai költségeket fedezi, és ebbe még nem számolták bele az elnököt kísérő biztonságiak szolgálatát, sem az elnök utazását, ami csaknem további 2,2 millió dollár.

A Quartz számításai szerint ez eddig a legköltségesebb davosi utazása az Egyesült Államok elnökének, de hozzá kell tenni, hogy a korábbiak sem voltak sokkal olcsóbbak.

A tavalyi, 49. Világgazdasági Fórumon való részvételt Trump kénytelen volt az utolsó pillanatban lemondani. Az elemzők szerint az előző évi látogatás még az ideinél is költségesebb lett volna, akkor költségek fedezésére 3,6 millió dollárt szántak. A szállodai bérletet és sok más egyéb költséget a részvétel elmaradásának ellenére is ki kellett fizetni, így a kötelező térítési összeg 3,2 millió dollárba került.

Az idén a szállodai költségek az amerikai elnök és kísérete számára egymillió dollár körül alakulnak, negyedmillió dollár a gépjárműbérlés, és ugyanekkora összeg a megfelelő munkafeltételek biztosítása a Fehér Ház kommunikációs ügynökei számára, akik a két kontinens közötti információcsere biztonságáért felelnek.

A Világgazdasági Fórumon Donald Trump elnök előtt csupán Bill Clinton vett részt az amerikai elnökök közül, Ronald Reagen pár alkalommal videóbeszédet tartott, az idősebb és a fiatalabbik George Bush teljes mértékben elhatárolta magát az eseménytől, Barack Obama szintén.

Egyébként a rendezvényre csak meghívóval lehet bejutni, de erre csak az számíthat, aki évi 560 ezer euróért a rendezvény stratégiai partnerségét vállalja, továbbá évi 56 ezer euró tagsági díjat fizet, amihez még 23 ezer euró pluszdíj is járul személyenként.

A 11.000 lakosú észak-svájci városkába minden év januárjában mintegy ezer látogató érkezik e jeles eseményre. A nagy érdeklődés ilyentájt megnöveli a szállodabérlés költségeit, és ezekben a napokban a legolcsóbb szállás egy estére 1000 dollár körül alakul. A B92 értesülései szerint tegnap délutánra egyetlen szabad szoba maradt, amit egy éjszakára 2170 dollárért, azaz mintegy 230.000 dinárnak megfelelő összegért adtak ki.

Aki egyébként Davosban szeretne telelni, jobban teszi ha vár egy kicsit. Valentin-nap körül már napi 145.000 dinárért is foglalható szoba, és akkor már szabadabban lehet választani a 78 szállodával büszkélkedő városka 9300 ágya közül. Amennyiben ezek mégsem elégítik ki az igényeket, további 2648 hosztel, illetve számos kiadó ház áll rendelkezésre.