2024. április 19., péntek

Előretolt választásokat

Kisebbségi liberális kormány vezeti jelenleg Romániát, amelynek azzal kell szembesülnie, hogy az ellenzékbe vonult parlamenti többség, a szociáldemokraták sorra szavazzák meg a liberálisok populista javaslatait. A gyermekpénz megduplázását javasolta a Nemzeti Liberális Párt (NLP) még ellenzékből? Most a szocialisták megszavazzák, hadd léptessék életbe a liberálisok most már kormányerőként. Pénz az államkasszában azonban sok nincs. (Azért sincs, mert a liberálisok – fogadkozásuk ellenére – nem törölték el a különnyugdíjat, amelyet a 40 éves korban nyugállományba vonult ügyészek, rendőrök kapnak, noha soha nem fizettek társadalombiztosítási illetéket.)

Ráadásul nagyon nehéz fontos döntéseket hozni a jelenlegi felaprózott, kilenc frakcióval működő parlamentben. A nehézkes egyeztetéseket az NLP úgy próbálja áthidalni, hogy egy sor döntést parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptet hatályba, de ezzel sérül a demokrácia.

Ezért az NLP komolyan fontolóra vette az előrehozott parlamenti választások gondolatát. Ez azért is jól jönne a liberálisoknak, mert a közvélemény-kutatások szerint a jobboldali pártalakulat bizalmi indexe jelenleg magas. Ehhez hozzájárult az EP-választások sikere, a Szociáldemokrata Párt kormányának megbuktatása és nem utolsósorban a liberális államfőjelölt, Klaus Iohannis elsöprő győzelme az elnökválasztáson. Az NLP népszerűsége a kormányváltás és Iohannis újraválasztása óta több mint 15 százalékponttal 45 százalékpont fölé emelkedett. Ám az NLP attól tart, hogy a szimpátiahullám év végéig elül, és a Szociáldemokrata Párt ellenzékben ugyanúgy meg fog erősödni, mint 2016-ban, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány regnálása idején. Főként azért, mert a kormánypártnak meg kell hoznia a népszerűtlen intézkedéseket és addigra kiderül, hogy ígéreteit nem tudja vagy nem is akarja betartani.

A Nemzeti Liberális Párt támogatja az előrehozott választások megszervezését, és ez ügyben tárgyalásokat kezdeményez a politikai partnerekkel – jelentette ki a hét elején Ludovic Orban miniszterelnök. Szerinte az előrehozott választásokat megszervezhetnék a helyhatósági választásokkal egyidejűleg is. Ez úgy valósítható meg, ha a kormányfő lemond, a parlament pedig kétszer egymás után elutasítja az új kormány beiktatását. Ám előfordulhat, hogy egyes pártok, amelyek nem akarnak előrehozott választásokat (a kormányfő a Pro Romániát hozta fel példának), mégis a kormány beiktatására szavazzanak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatja a parlamenti választások előrehozását. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kijelentette: „Most sem egyszerű eljutni az előrehozott választásokig, de ha az RMDSZ-en fog múlni, mi igent mondunk.” Szerinte az RMDSZ, amely a magyar nemzeti közösség érdekképviselete, másfajta viszonyt ápol választóival, mint egy hagyományos politikai párt, és így bármikor készen áll a választásokra.