FORMULA–E

Versenyzés felvillanyozva

Bognár Viktor

2019. december 1., 10:28

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

24 világszínvonalú versenyző, 10 különböző motorgyártó, egészen újszerű pályaötletek – múlt hétvégén startolt a rohamos léptékben növekvő elektromos bajnokság, a Formula–E hatodik szezonja, ami továbbra is a legfordulatosabb, legszórakoztatóbb autós versenysorozatnak számít napjainkban, így fogyasztása melegen ajánlott.

Aligha lehet már figyelmen kívül hagyni a Formula–E-t a legnagyobb hatású autós bajnokságok palettáján: a 2014-ben a jövő versenysorozataként létrejött, az elektromos technológiák fejlesztését és a környezettudatos életmód népszerűsítését a zászlójára tűző széria immár a jelen legfontosabb kísérletezési laborja a világ legnagyobb autógyárai számára. Szinte presztízskérdés, hogy egy magára valamit is adó autómárka tagja legyen a mezőnynek, ugyanis aki kimarad, az az elektromos autópiacon is könnyen lemaradhat mind az ismertség, mind a járművekben működő technika színvonalát illetően. Összehasonlításképp míg a klasszikus, legrégebb óta létező versenysorozatok közül a Formula–1-ben és a Rali-vb-n 4, a MotoGP-ben pedig 6 motorgyártó van jelen, addig a Formula–E a hatodik szezonjára eljutott oda, hogy tíz különböző márka teljes erőbedobással fejleszti saját elektromotorjait az autókba. Már a mezőny tagja az Audi, a BMW, a Mercedes, a Porsche, a Nissan, a Jaguar, a DS, az indiai Mahindra, az amerikai Penske és a kínai NIO – az Audinak és a Mercedesnek egy-egy ügyfélalakulata is van, így jön ki a 12 csapat. Korábban itt volt a Renault is, de ők már négy év alatt letették a névjegyüket a csapatbajnokság háromszori és az egyéni trófea egyszer elnyerésével, így átadták a csapatot és a nevezési jogot a velük szoros partnerségben álló Nissannak. A Mercedes és a Porsche az új érkezők, általuk most először valósul meg az autósport-történelemben, hogy a négy nagy német prémiummárka azonos platformon csap össze egymással.

Kérdéses azért, hogy meddig lesz tartható ez a hallatlan változatosság: elkerülhetetlenül valamelyik nagynevű résztvevő sereghajtó is lesz, ami marketingszempontból már nem olyan jól kommunikálható. A jelenlét viszont egyelőre mindenkinek kifizetődő, hiszen az FE egyik fő vonzereje az is, hogy a csapatok az éves költségeket eddig nagyjából tizedannyin tarthatták, mint amit a Formula–1 élmezőnye megkövetel. Az észszerű költekezést nagyban segíti, hogy a karosszériát nem lehet fejleszteni, a Spark által épített egységes – rendkívül látványos – vázat használja mindenki, így a mérnökök csak a belsőségekhez nyúlhatnak. Az akkumulátort a McLaren gyártja mindenki számára, viszont a motort, az invertert és a hűtést mindenki magának készíti, ez pedig így is változatos és intenzív versengéshez vezet: eddig például egyes csapatok a szimpla, míg mások a dupla elektromotor használatát találták hatékonyabbnak, a most érkezett szigorítások viszont mindenkinek már csak egyet engedélyeznek.

A versenyzők

A mezőnyben most először lesz kétszeres bajnok, hiszen az eddigi szezonokban ifjabb Nelson Piquet, Sébastien Buemi és Lucas di Grassi után a legutóbbi két alkalommal Jean-Éric Vergne-hez került a cím. A nevekből látható, eddig minden évadban olyan pilóta lett a legjobb, aki korábban 1–3 szezonon át röviden a Formula–1-ben is megfordult, ám míg ott nem kapták meg a megfelelő autót a bizonyításhoz, a Formula–E-ben már bejöttek a számításaik. A versenyzői felhozatal egyébként is évről évre színvonalasabb, csak úgy hemzsegnek benne a korábbi F1-esek, a Le Mans-i győztesek és a fiatal reménységek. Persze Lewis Hamilton és Sebastian Vettel még mindig a Formula–1-ben van, és jó eséllyel sohasem fogják elszánni magukat a váltásra, de egy ponttól már csak értelmezés kérdése, hogy kiket tartunk a világ legjobb autóversenyzőinek, a Formula–E-nek pedig az a célja, hogy idővel kitermelje a maga Hamiltonjait és Vetteljeit, akik velük egyenrangú világsztárok lehetnek.

Az FE egyelőre bőkezűen bánik a tesztlehetőségekkel: mindenki több privát tesztnapot is lebonyolíthat, és rendeztek egy közös, háromnapos gyakorlást, amelynek a valenciai Ricardo Tormo-pálya adott otthont. Már hagyomány a Formula–E-ben, hogy ezen a hivatalos előszezoni gyakorláson egy próbaversenyt is tartanak, ugyanúgy szabadedzésekkel, időmérővel és futammal, mintha az egész élesben történne. Ennek célja, hogy a bajnokság vezetői megbizonyosodjanak róla, hogy minden új szabály és rendszer megfelelően működik, és a versenyzők is ízelítőt kapnak az új kihívásokból. Nos, ezt a tét nélküli főpróbát Valenciában a Mercedes „nyerte” Stoffel Vandoorne révén. Persze ez még semmit nem jelent, de az biztos, hogy az autósport-rajongók egy része rögtön kitérne a hitéből, ha hat év Formula–1-es uralom után az elektromos szériában is a csillagos márka tiszteletére játszott német himnuszt kellene hallgatnia. De reálisan nézve azért ettől nem kell tartani: az FE-ben az autók között sokkal kisebbek a különbségek, dominálni még soha nem tudott senki, az elmúlt évek tapasztalata pedig az, hogy az újonc csapatok és a szériában tapasztalatlannak számító versenyzők különösen nehezen veszik fel a ritmust. Ez még akkor is igaz, ha a Mercedes nem számít teljesen újoncnak, hiszen az előző szezonra új csapatként már benevezett a vele szoros partnerségben álló fejlesztőcsapat, a HWA, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy felmérje a terepet, elvégezze az adatgyűjtést – a Mercedes pedig most ezt az istállót vette át. Versenyzőválasztásuk is érdekes, hiszen két olyan pilótát alkalmaznak, akikben nemrég még a McLaren látta saját F1-es jövőjét, ám mégis mindkettőjüket szélnek eresztették, a stuttgarti márka pedig lecsapott rájuk. Vandoorne már második szezonját kezdi, mellé pedig a Formula–2 idei bajnoka, Nyck de Vries érkezett.

A helyszínek

Ami a helyszíneket illeti, a pályákat továbbra is nagyvárosok utcáin alakítják ki, szinte házhoz szállítva a nézőknek a csendes száguldást. A naptár tovább bővült, kikerült Svájc és a kétévente rendező Monaco, bekerült viszont Indonézia és Dél-Korea fővárosa, és új helyszínen tér vissza London. Az új pályák megrajzolásánál egészen egyedi, sohasem látott megoldásokat alkalmaztak: a szöuli vonalvezetés bekanyarodik az 1988-ra épített olimpiai stadionba, hogy az autók ott is megtegyenek egy hurkot – a szervezők reményei szerint több tízezres nézősereg előtt. Londonban pedig még tovább feszegették a határokat, ugyanis részben fedett pályás versenyt rendeznek, ahol az autók az ExCeL rendezvényközpont belsejéből fognak elrajtolni, majd néhány kanyar után kihajtanak az épületből. Nem mindenhol haladnak azért ilyen jól a dolgok: a szervezők aggódva figyelik a Chilében dúló tüntetések alakulását, amelyek akár a január 18-ra kitűzött santiagói fordulót is veszélyeztethetik. Ugyanígy a városban dúló lázongások okán Hongkong már ki is maradt a naptárból. Könnyen lehet azonban, hogy hamarosan már nem kell ilyen messzire tekintgetnünk, ha Formula–E-t akarunk látni. Már a sorozat első embere, Alejandro Agag, és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Oláh Gyárfás sem titkolja, hogy mérlegelik egy budapesti verseny lehetőségét, ami a következő szezonban, 2021 nyarán érkezhet. Ráadásul most, hogy Karácsony Gergely révén Budapestnek olyan főpolgármestere van, aki maga is osztja a bajnokság által képviselt zöld nézeteket, ez a terv talán még egy fokkal közelebb került a megvalósításhoz.

A Formula–E versenyeit ebben a szezonban is az Eurosport két csatornája tűzi műsorára, az előttünk álló hétvégén máris két versennyel Szaúd-Arábiában.

Csapatok és pilóták

DS Techeetah: Jean-Éric Vergne és Antonio Felix da Costa

Audi Sport ABT: Lucas di Grassi és Daniel Abt

Virgin Sam Bird: Robin Frijns

Nissan e.dams: Sébastien Buemi és Oliver Rowland

BMW Andretti: Alexander Sims és Maximilian Günther

Mahindra: Jérome d'Ambrosio és Pascal Wehrlein

Jaguar: Mitch Evans és James Calado

Venturi: Felipe Massa és Edoardo Mortara

Mercedes: Stoffel Vandoorne és Nyck de Vries

Dragon: Brendon Hartley és Nico Müller

NIO 333: Oliver Turvey és Ma Csing-hua

Porsche: André Lotterer és Neel Jani

A 2019–2020-as versenynaptár

november 22–23. Ad-Dirija ePrix Szaúd-Arábia

január 18. Santiago ePrix Chile

február 15. Mexikóváros ePrix Mexikó

február 29. Marrakes ePrix Marokkó

március 21. Sanya ePrix Kína

április 4. Róma ePrix Olaszország

április 18. Párizs ePrix Franciaország

május 3. Szöul ePrix Dél-Korea

június 6. Jakarta ePrix Indonézia

június 21. Berlin ePrix Németország

július 11. New York ePrix USA

július 25–26. London ePrix Egyesült Királyság


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége