2024. április 19., péntek

Piros lap Malinak

A Nem adjuk/ne fojtsuk meg Belgrádot Kezdeményezés leláncolta a pénzügyminisztérium egyik bejárati ajtaját

Piros lapot mutatott fel Siniša Mali pénzügyminiszternek a Nem adjuk/Ne fojtsuk meg Belgrádot Kezdeményezés [Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd], és ma reggel leláncolta a pénzügyminisztérium egyik bejárati ajtaját, jelképesen arra utalva, hogy Mali oda ne tegye be többé a lábát. A belgrádi szervezet követelte a pénzügyminiszter leváltását, így tegnap kora este tüntetést is tartottak a pénzügyminisztérium előtt.

A Nem adjuk/Ne fojtsuk meg Belgrádot Kezdeményezés Siniša Mali leváltását nem csak a nemrégiben plágiumnak talált doktori disszertációja miatt tartja fontosnak, hanem – mint közleményükben rámutattak – számos más kompromittáló ügye miatt is. Ezek között említik azt a 24 lakást, amit Bulgáriában vásárolt, továbbá Versec környékén 10 hektár állami mezőgazdasági terület kisajátítását, amiért jogerősen el is ítélte a bíróság. Megemlítették a szabadkai Bratsvo Vagongyár magánosítását is – akkor még a Demokrata Pártot képviselte – amelynek a folyamatát a saját apjának állította be. Megvádolták félmillió euró mosásával is, luxusautók vásárlásával különböző offshore cégeken keresztül, hogy ezáltal elkerülje az adókötelezettséget. Felróják neki továbbá, hogy nem jelentette be teljes vagyonát sem a Korrupcióellenes Ügynökségnél.

Bűnlajstroma közt említik, hogy Siniša Malit a felesége családon belüli erőszak miatt is feljelentette, Belgrád polgármestereként pedig a város ünnepi díszvilágításának közbeszerzését is egy vállalatnak játszotta át. A tüntetést szervező szervezet szerint Malinak felelnie kell továbbá Belgrád Savamala részén, a Hercegovina utcában történt éjszakai illegális épületbontás megszervezése, végrehajtása, majd  annak elkendőzése miatt is.

A közleményben rámutatnak arra, hogy mindebből, illetve abból, hogy jelentős szerepe jutott a Belgrád víziváros projektum felépítésében, a szervezet szerint Mali csak kárt okozott Belgrádnak és Szerbiának is, ezért egyetlen napig sem maradhat tovább a tisztségén.

Siniša Mali ma délelőtt, illetve délután is a köztársasági képviselőházban tartózkodott, ahol a parlamenti képviselőkkel a 2020-ra vonatkozó állami költségvetésről folytattak vitát. Ana Brnabić kormányfő előző nap kijelentette, Mali a kormány tagja marad, eközben Aleksandar Vučić államfő amondó volt, hogy Siniša Malinak a doktori disszertációja plágiummá való kikiáltása után politikai következményekkel kell majd szembesülnie.

Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke elítélte a Nem adjuk/Ne fojtsuk meg Belgrádot Kezdeményezés akcióját. Az N1-nek adott írásos nyilatkozatában kiemelte, a minisztérium mellékbejáratának leláncolása az ellenzék egy újabb agresszív megnyilvánulása, amivel megpróbálja ellehetetleníteni az állami intézményeket. Ő a Mali doktori disszertációja kapcsán történteket magánügynek nevezte.