2024. április 19., péntek

Kiszolgáltatott gyermekek

A köztársasági jogvédő a törvényes keret módosítását sürgeti

A gyermekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelem európai napja alkalmából Zoran Pašalić köztársasági jogvédő a jelenség elleni érdemi fellépést, továbbá a vonatkozó törvényes rendelkezések módosítását sürgette. Az említett európai napról 2015 óta emlékeznek meg a kontinensen. Összhangban az Európa Tanács 2012–2015. évi gyermekjogi stratégiájának célkitűzéseivel a cél az, hogy legalább ezen a napon felhívják a figyelmet az erőszak ezen formájára, amely a szakemberek szerint a gyermekjogok egyik legsúlyosabb megsértésének minősíthető.

Zoran Pašalić szerint sem a közvélemény, sem a szakma nincsen teljes mértékben tisztában a fogalom és a jelenség tartalmával. Továbbra sem alakult ki egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy mi minősül szexuális zaklatásnak, valamint kizsákmányolásnak, illetve melyek ezeknek a jogsértő cselekményeknek a különböző formái, így a jelenség előfordulásának gyakorisága is ismeretlen.

Habár az egyik alapvető gyermekjog az erőszak bármilyen formájával szembeni védelem, a szexuális zaklatást, mint jogtalan cselekményt, mindenféleképpen újra kellene definiálni a vonatkozó törvényekben, emelte ki a jogvédő, mondván, hogy nemcsak a büntetőjogi, hanem a családjogi rendelkezések módosítása is indokolt. Sajtónyilatkozatában a köztársasági jogvédő arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt néhány év tapasztalata azt mutatja, a gyermekek szexuális kizsákmányolása az esetek többségében az emberkereskedelem bűncselekményével társul.