2024. április 24., szerda
BRASSÓBÓL

Ki a zsákutcából..., hova tovább?

A három évvel ezelőtti romániai parlamenti választásokon 46 százalékot szerzett Szociáldemokrata Párt (SZDP) kormánya csütörtököt mondott: a sokszínű és számos kérdésben egyet nem értő ellenzék megbuktatta. Elfogadta a parlament a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, így véget ért a Dăncilă-korszak.

Viorica Dăncilă nyilatkozik a médiának (Fotó: MTI)

Viorica Dăncilă nyilatkozik a médiának (Fotó: MTI)

A szociáldemokrata kormány népszerűségvesztésének első jele a tavaszi Európai Parlamenti választásokon tűnt fel: a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek Meg Romániát Szövetség is több szavazatot kapott, mint az SZDP. Másnap elítélték és bebörtönözték az SZDP elnökét, Liviu Dragneát. Helyére a Dragnea által miniszterelnökké avanzsált Viorica Vasilica Dăncilát választották, aki ellenfelei szerint félanalfabéta. Vádjukat azzal támasztják alá, hogy a pályáját kézimunkatanárként kezdő hölgy még a román nyelvet sem beszéli helyesen.

A kormánypárt ennek ellenére mindent Dăncilára tett fel, őt nevezte meg államfőjelöltjének is, mire a kisebbik kormánypárt, a Balliberálisok Szövetsége, amelynek elnöke Călin Popescu Tăriceanu esélyesebb lett volna a győzelemre, kilépett a koalícióból. Korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vonta meg a parlamenti támogatást az SZDP-től, mert nem ítélte el, sőt pártfogásba vette a magyarellenes támadások szervezőit. Így a Dăncilă-kormány elveszítette parlamenti többségét.

Az államfő, a liberálisok által támogatott Klauis Iohannis már régen szeretett volna egy hozzá lojális kormányt, amelyet ő az „Én kormányomként” emlegetett. A teljes politikai elit szembefordult az SZDP-vel, csütörtökön elfogadták az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Klaus Iohannis államfő azonnal konzultált a parlamenti pártokkal. Két kérdés került terítékre: az előrehozott választások lehetősége és az új kormányfő személye. Klaus Iohannis már csütörtökön jelezte, hogy a helyzet feloldására a legjobb megoldás az előrehozott választások lennének. Ám péntekre kiderült, hogy ezek megszervezése alkotmányos és törvényi előírások miatt nem történhet meg az idén. Legkorábban márciusban. Addig Viorica Dăncilă ügyvezető kormányára kellene bízni az ország adminisztrálását.

Ezért egy új kormány beiktatása az elnök célja. Azt már leszögezte, hogy az SZDP-t nem bízza meg kormányalakítással, akkor sem, ha az SZDP-ből kiebrudalt Victor Ponta alakulatával meglenne az egyszerű többsége. Így a Nemzeti Liberális Pártot kéri fel kisebbségi kormányzásra. Ezt a parlamenti pártok többsége támogatja, ugyanis nem lesz könnyű a kormány dolga. Románia ugyancsak eladósodott, az állami alkalmazottak bérkifizetése és a nyugdíjak folyósítása csak újabb kölcsönökből történhet. A gazdasági növekedés lassult, az infláció megközelíti a hat százalékot, a beruházások lefagytak, az államkassza bevételei csökkentek. Ennek kezelése népszerűségvesztéssel jár majd. Azaz az nyer, aki a jövő őszi parlamenti választásokig ellenzékben marad, vagy ellenzékké lett.

Amúgy továbbra sem lesz jó világ Romániában. Talán csak jobb lesz. És ez is valami. Hacsak a hamarosan megbízott kormány nem vezeti az országot zsákutcából újabb zsákutcába.