2024. március 29., péntek
ATLÉTIKA-VB, DOHA

Szerb kvóta súlylökésben

Bejutott a férfi súlylökés ma esti döntőjébe a szerb Armin Sinančević. A 23 éves, prijepoljei származású atléta kvalifikációs csoportjában a második próbálkozásra egyéni csúcsot jelentő 21,51 métert lökött, amivel a csoportok összesítése után magabiztosan, negyedik helyen lépett a fináléba. Ami azonban még fontosabb, a teljesítmény egyúttal tokiói olimpiai kvótát is jelent Sinančevićnek. A másik szerb induló, Asmir Kolašinac 19,86-tal nagyon messze volt a döntőtől.

Naser maga sem hitte el, milyen időt futott (Fotó: Beta/AP)

Naser maga sem hitte el, milyen időt futott (Fotó: Beta/AP)

Csütörtökön rendezték meg a női súlylökés döntőjét is, amelyben a magyar Márton Anita javított selejtezős teljesítményén, de ez sem volt elég az éremhez, és ötödik lett. Márton 31 centivel maradt le a bronzról, miután az utolsó, hatodik próbálkozásra 18,86 méterig jutott. Az aranyat a kínai Gong szerezte meg a jamaicai Thomas-Dodd és a német Schwanitz előtt.

A nap slágerszáma a női 400 méter fináléja volt, amelyben a bahreini Salwa Eid Naser pazar futással győzött, minden idők harmadik leggyorsabb időeredményét (48,14) produkálva. Naser jó kezdés után pompásan futotta meg a túlsó egyenest és a második kanyart, a célegyenesben pedig már hiába közelített hozzá a szintén egyéni csúcsot (48,37) futó bahamai Shaunae Miller-Uibo, utolérni nem tudta. A bronz a jamaicai Shericka Jacksoné lett.

Befejeződött a férfi tízpróba és a női hétpróba is, előbbiben a német Niklas Kaul, utóbbiban a brit Katarina Johnson-Thompson lett a világbajnok.

Világbajnokok, férfiak, tízpróba: Niklas Kaul (Németország) 8691 pont. Nők, súlylökés: Lidzsiao Gong (Kína) 19,55 m. 400 méter: Salwa Eid Naser (Bahrein) 48,14 mp. Hétpróba: Katarina Johnson-Thompson (Nagy-Britannia) 6981 pont.