2024. március 29., péntek
ATLÉTIKA-VB, DOHA

Amerikai fölény kedden

Az Egyesült Államok atlétái taroltak a dohai világbajnokság keddi versenynapján – a négy döntő közül három amerikai győzelmet hozott.

Lyles szinte könnyedén utasította maga mögé a mezőnyt (Fotó: Beta/AP)

Lyles szinte könnyedén utasította maga mögé a mezőnyt (Fotó: Beta/AP)

Férfi 200 méteren Noah Lyles ugyan csak másodikként jutott tovább a futamából, az elődöntőben azonban már jelezte, a kezdeti megingás nem mérvadó, egyértelműen ő a szám favoritja. A fináléban nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott, a célegyenesre ráfordulva még lépést tartott vele a mezőny, hajráját azonban már nem bírták.

A férfi rúdugrás többesélyes volt, Renaud Lavillenie korai búcsúját követően – már a selejtezőből sem jutott tovább – a világbajnok amerikai Sam Kendricks, az Európa-bajnok svéd Armand Duplantis és a vb-ezüstérmes lengyel Piotr Lisek pályázott az elsőségre. Döntőnek az 5,92 méteres magasság bizonyult, az amerikai elsőre, a svéd harmadikra teljesítette, Lisek búcsúzott. Az 5,97-et mindkét még versenyben lévő atléta harmadikra abszolválta, 6,02-n már egyiküknek sem volt érvényes kísérlete, ami a címvédést jelentette Kendricks számára.

Férfi 800 méteren a 22 éves Donovan Brazier 1:42,34 perces világbajnoki csúccsal nyert.

Női gerelyhajításban sokáig úgy tűnt, kettős kínai győzelem születik, az utolsó sorozatban az ausztrál Kelsey-Lee Barber az ötödik helyről „robbantott”, és szerzett aranyérmet.

Világbajnokok, férfiak, 200 m: Noah Lyles (Egyesült Államok) 19,83 mp. 800 m: Donavan Brazier (Egyesült Államok) 1:42,34 p. Rúdugrás: Sam Kendricks (Egyesült Államok) 5,97 m. Nők, gerelyhajítás: Kelsey-Lee Barber (Ausztrália) 66,56 m.