2024. április 20., szombat
ATLÉTIKA-VB, DOHA

Három címvédés hétfőn

A dohai atlétikai világbajnokság hétfői versenynapja is tartogatott izgalmakat. A nap fő számában, a férfi 400 méteres gátfutás döntőjében a világcsúcs sem volt elképzelhetetlen, hiszen a címvédő Karsten Warholm mellett az amerikai Rai Benjamin is 47 másodperc alá került az idén. A norvég sztár jól osztotta be erejét, a célegyenesre fordulva már biztossá vált, hogy megnyeri a finálét, így a végén kiengedhetett. Ideje ugyan elmaradt a várakozásoktól, teljesítménye ennek ellenére is igencsak impozáns – eddig százszázalékos, minden versenyén diadalmaskodott, ahol az idén elindult.

Laszickene hiába kereste országa zászlaját, a szabályok értelmében a tiszteletkörre sem vihette magával az orosz nemzeti lobogót (Fotó: Beta/AP)

Laszickene hiába kereste országa zászlaját, a szabályok értelmében a tiszteletkörre sem vihette magával az orosz nemzeti lobogót (Fotó: Beta/AP)

Férfi 5000 méteren az volt az egyik kérdés, hogy a norvég Ingebrigtsen testvérek meg tudják-e szorítani az afrikai futókat. Az elején még úgy tűnt, az európaiaknak esélyük sem lesz a favoritokkal szemben, féltávnál azonban nemcsak hogy felzárkóztak, de Jakob és Filip az élre állt. A hajrát azonban az etiópok nyerték, Muktar Edris rutinosan húzott el nemcsak Ingebrigtsenék, hanem honfitársa mellett is, és megvédte címét.

Női magasugrásban a legutóbbi két vb-n aranyérmes orosz, ezúttal semleges színekben induló Marija Laszickene ezúttal sem talált legyőzőre – egyedül a 18 éves ukrán Jaroszlava Mahucsik tudott vele lépést tartani, de az ifjúsági olimpiai bajnoknak több rontott kísérlete miatt a győzelemre esélye sem volt, Laszickene minden magasságot elsőre abszolvált.

Férfi diszkoszvetésben a vb- és Eb-ezüstérmes Daneil Stahl, női 3000 akadályon pedig a világcsúcstartó Beatrice Chepkoech aratott esélyeshez méltó győzelmet, míg női 800 méteren az ugandai Halimah Nakaayi diadalmaskodott.

Világbajnokok, férfiak, 5000 m: Abadi Edris (Etiópia) 12:58,85 p. 400 m gát: Karsten Warholm (Norvégia) 47,42 mp. Diszkoszvetés: Daniel Stahl (Svédország) 67,59 m. Nők, 800 m: Halimah Nakaayi (Uganda) 1:58,04 p. 3000 m akadály: Beatrice Chepkoech (Kenya) 8:57,54 p. Magasugrás: Marija Laszickene (független színekben) 2,04 m.