2024. április 27., szombat
ATLÉTIKA-VB, DOHA

Világcsúccsal debütált a vegyes váltó

A hétvégén megszületett a dohai atlétikai világbajnokság első világcsúcsa – a programban (és majd a tokiói olimpián is) debütáló 4×400 méteres vegyes váltók összecsapásán az Egyesült Államok csapata 3:09,34 perces rekorddal utasította maga mögé a mezőnyt. A két női és két férfi futó alkotta kvartettek versenyében az amerikaiak már az elődöntő során megdöntötték a regnáló csúcsot, majd a fináléban újfent javítottak.

Fraser-Pryce nem csak szivárványszínű üstökével tűnt ki a mezőnyből (Fotó: Beta/AP)

Fraser-Pryce nem csak szivárványszínű üstökével tűnt ki a mezőnyből (Fotó: Beta/AP)

A vasárnapi program csúcspontja egyértelműen a női 100 méteres sprint volt, ahol nem mindennapi mezőny gyűlt össze. Az elődöntőből a kétszeres olimpiai bajnok Shelly-Ann Fraser-Pryce, a háromszoros Európa-bajnok brit Dina Asher-Smith és a vb-ezüstérmes elefántcsontparti Marie Josée Ta Lou egyformán 11 másodperc alatti idővel jutott a fináléba, így várható volt, hogy ők harcolnak majd a dobogós helyezésekért. A rajtot a jamaicai klasszis kapta el a legjobban, végig megőrizte előnyét, és magabiztosan szerezte meg negyedik vb-címét. 10,71 másodperces ideje a világ idei legjobb eredménye.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a férfi hármasugrás idei döntője is Christian TaylorWill Claye párharcot hozott, Claye ugyan jobban kezdett, a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok Taylor azonban hamar magára talált, és idén is legyőzte riválisát.

Világbajnokok, férfiak, hármasugrás: Christian Taylor (Egyesült Államok) 17,92 m. Nők, 100 m: Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 10,71 mp. Rúdugrás: Anzselika Szidorova (orosz, semleges színekben) 4,95 m. 20 km gyaloglás: Hong Liu (Kína) 1:32:53 ó. 4×400 méteres vegyes váltó: Egyesült Államok (Wilbert London, Allyson Felix, Courtney Okolo, Michael Cherry) 3:09,34 perc – világcsúcs.