2024. április 20., szombat

A munkaadó, aki boldog munkásokra vágyik

A horvát Emil Tedeschi szerint nem a „munkásimportot” kell szorgalmazni, hanem a már meglévő munkavállalók megtartását

A globalizáció ahhoz vezetett, hogy Szerbia Bruttó Nemzeti Termékének az 50 százalékát exportálja, mondta Stuart Trow hitelezési szakértő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szervezésében és a Consumer Rules Summit keretében megtartott első tanácskozáson. Mint azt az EBRD munkatársa a B92 hírportál összeállítása szerint hozzátette, ha a kivitel a GNP-hez viszonyított mértékét vesszük figyelembe, Szerbia a világ egyik legnagyobb exportőre, még Németországot is megelőzi. Trow úgy véli, hogy számos ország éppen a globalizációnak köszönhetően lábalt ki a szélsőséges szegénységből.

A térség legnagyobb gazdasági társaságai tulajdonosainak és irányítóinak a részvételével megtartott összejövetelen sokat beszélgettek az elvándorlásról is, ami nemcsak Szerbiát, hanem a térség egyéb országait is érinti. Az elvándorlás negatívan érinti a gazdasági társaságokat és ezáltal a fogyasztókat, vagyis érdemes mielőbb megtenni a megfelelő intézkedéseket, állapították meg a felek.

Utóbbi téma kapcsán korábban olyan értékelések is elhangzottak, hogy ha Szerbiának – és a többi országnak – nem sikerült megtartania a munkaerőt, akkor érdemes lenne Afrika, vagy Ázsia országaiból vendégmunkásokat az országba vonzania. Emil Tedeschi, a horvátországi Atlantic Group tulajdonosa azon a véleményen van, hogy nem ebbe az irányba kellene haladni.

– Értékelésem szerint nem arról kellene töprengeni, hogy miként vonzunk szakképzett munkaerőt országainkba, hanem arról, hogy miként tartsuk meg saját szakembereinket. Az Atlantic Group-ban például folyamatosan igyekszünk alkalmazkodni az aktuális körülményekhez és az alkalmazottak igényeihez. Az egyik legaktuálisabb kérdés a rugalmas munkaidő, vagy az otthonról való munka. Vállalatunkban szakemberek csapata igyekszik választ találni arra, hogy miként teremtsünk kellemes légkört a munkavállalók számára munkahelyükön. A cél az, hogy jól érezzék magukat. Tudjuk, hogy a legtöbben a munkaidő és a szabadidő közötti egészséges egyensúly megteremtésére vágynak. Vállalatunkban komolyan fontolgatjuk, hogy bevezetjük a négynapos munkahetet. Napjaink munkavállalója számára már nem az anyagiak állnak első helyen, nem ez az elsődleges szempont, amikor az eseteleges munkahelyváltásról döntenek. A munkavállalók első számú prioritása a biztonság, míg a második a kellemes légkör a munkahelyen, hiszen ez ösztönzi a kreatív munkát – fejtette ki Tedeschi.