2024. április 19., péntek

A jövő záloga a fenntartható gazdálkodás

Az ember miatt a Föld negyedének romlott az állapota – Emelkedett az átlaghőmérséklet

Azonnal cselekedni kell a Föld minden államának, ha azt akarják, hogy ne pusztuljanak el az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés következményeitől. A fő hangsúlyt a fenntartható gazdálkodásra kell helyezni.

Már másfél Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet a Földön az iparosodás kezdete óta, ez kétszerese a globális átlagnak, amely az óceánok vízfelszíne fölötti hőmérsékletet is magában foglalja – derül ki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tegnap Genfben közzétett legújabb jelentéséből. Ebben az IPCC szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a világnak szembe kell néznie a szárazság, az erdő- és bozóttüzek, az örökjég olvadása és az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának kockázatával.

„A hőmérséklet növekedésével az előre jelzett kockázatok egyre súlyosabbak lesznek” – olvasható a jelentésben. Az 53 országból kiválasztott 107 tudós részvételével készített tanulmány arra is rámutat, hogy a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és más földhasználat az emberi tevékenység által előidézett üvegházhatású-gázkibocsátás 23 százalékáért felelős. 

Az ember a bolygónk jég által nem borított száraz részeinek több mint 70 százalékát használja, ami a hatalmas terület egynegyedének állapotromlásához vezetett – derül ki az IPCC-jelentésből. Ennek egyik fejezetében az ENSZ-testület szakemberei arról is beszámolnak, hogy milyen kölcsönhatásban van a globális felmelegedés és a földhasználat egy ártalmas körforgás révén. (A Föld száraz felszíne az emberiség egyik legfontosabb erőforrása, segít az éghajlat szabályozásában is, így nagy szerepe van a klímaváltozás megfékezésében.)

Ez a körforgás felgyorsult, ezért egyre növekszik a klímaváltozás veszélye – mutatott rá Cynthia Rosenzweig, a jelentés egyik szerzője. Kutatótársaival megállapították, hogy ha az emberek változtatnak táplálkozási, élelmiszer-előállítási szokásaikon és az erdőgazdálkodáson, megmenthetik a bolygót egy jóval melegebb jövőtől.

„A fenntartható gazdálkodás segíthet egy biztos jövő megteremtésében” – véli Valérie Masson-Delmotte, az IPCC egyik munkacsoportjának francia vezetője.

Az ENSZ-testület emellett növényalapú étrendet és kevesebb hús fogyasztását javasolja, ez ugyanis csökkentené az állatállomány miatti üvegházhatású-gázkibocsátás mértékét és fenntartható használatra alkalmas földterületeket szabadítana fel. 

Az IPCC jelentése az élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítések fontosságát is kiemeli. Becslések szerint az emberi tevékenységből eredő üvegházhatású gázok 8 százaléka származik azoknak az élelmiszereknek az előállításából, amelyek vagy el sem jutnak a fogyasztókhoz, vagy a szemétben végzik.

********

Az eddigi legmelegebb júliuson van túl Alaszka az időjárási feljegyzések kezdete óta. A 14,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet csaknem három fokkal volt magasabb a megszokottnál. Az adat megerősíti azt a véleményt, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt a leggyorsabban az Északi-sarkvidék és térsége melegszik. (Forrás: MTI/dpa)